Analyysi: Valkoisen talon kurinpitäjä eroaa – kansliapäällikkö Kelly oli järjen ääni sekavassa hallinnossa

Korkean profiilin lähtijät ja vaalikampanjaan liittyvät syytökset lisäävät huolta siitä, ovatko Yhdysvaltain ohjat enää kenenkään käsissä, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Ulkomaat
John Kelly
John KellyMichael Reynolds / EPA

WASHINGTON Donald Trumpin asema presidenttinä tukaloitui tällä viikolla entisestään. Liittovaltion syyttäjäviranomaiset yhdistivät Trumpin perjantaina ensimmäistä kertaa rikolliseen toimintaan hänen entisen asianajajansa Michael Cohenin tapauksessa.

Syyttäjien mukaan asianajaja Cohen oli maksanut kaksi Trumpia avioliiton ulkopuolisesta seksistä syyttänyttä naista hiljaiseksi 2016 presidentinvaalikampanjan aikana. Syytekirjelmän mukaan Trump valtuutti Cohenin.

On epäselvää, mihin tämä voi käytännössä presidentin osalta johtaa. Cohenin odotetaan joutuvan vankilaan, sillä hänelle on luettu useita syytteitä.

Samaan aikaan, kun New Yorkissa puitiin Cohenin tapausta, tviittasi Trump suoria sanoja entisestä ulkoministeristä Rex Tillersonista. Trump syytti Tillersonia tyhmäksi ja laiskaksi.

Trump päästi höyryjä pihalle oikein kunnolla, koska kukaan ei ollut häntä hillitsemässä. Valkoisen talon kurinpitäjänä tunnettu kansliapäällikkö John Kelly ei ollut saapunut työpaikalleen. Trump vahvisti lauantaina huhut tosiksi: Kelly jättää tehtävänsä vuodenvaihteessa.

Entinen merijalkaväen kenraali nimitettiin toimeensa viime vuoden heinäkuussa. Hänen edeltäjänsä Reince Priebus oli saanut potkut, ja ilmapiiri oli kaoottinen.

Trumpin vitsailtiin hankkineen Valkoiseen taloon pyöröovet, sillä väki siellä vaihtui tiuhaan. Anthony Scaramucci oli nimityksensä jälkeen viestintäjäjohtajana vain kymmenen päivää ennen kuin hänet Kellyn vaatimuksesta hyllytettiin.

Kellyn tulon myötä näytti siltä, että Valkoinen talo oli vihdoin saanut isännän. Potkujen antaminen loppui Scaramucciin, eikä Trumpilta ei tullut yhtään tviittiryöppyä muutamaan viikkoon.

Pikku hiljaa vanhat ongelmat kuitenkin palasivat. Kellyn ja Trumpin surkeista suhteista on kerrottu viime keväästä lähtien (siirryt toiseen palveluun).

Presidentin ja kansliapäällikön välejä hiertäneitä asioita lienee paljon. CNN:n mukaan Kelly on ollut erikoistutkija Robert Muellerin ryhmän kuultavana (siirryt toiseen palveluun) Trumpin kampanjan epäillyistä yhteyksistä venäläisiin.

68-vuotiaan Kellyn seuraajaksi veikataan varapresidentti Mike Pencen 36-vuotiasta kansliapäällikköä Nick Ayersia. Esillä ovat olleet myös muun muassa valtiovarainministeri Steven Mnuchinin ja Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Robert Lighthizerin nimet.

Oli seuraaja kuka hyvänsä, Kellyn lähtö huolettaa tarkkailijoita Washingtonissa. Kurinpitäjä ja tolkun ääni poistuu Valkoisesta talosta samalla, kun Trumpin neuvonantajien piiri supistuu entisestään.