Supo: Vieraiden valtioiden tiedustelutoiminta Suomessa jatkuu aktiivisena, terrorismin uhka ei vähene – katso tiedotustilaisuus

Supo julkisti katsauksen Suomen turvallisuudesta. Voit katsoa tallenteen tiedostilaisuudesta klikkaamalla jutun kuvaa.

turvallisuus
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen Supon tiedotustilaisuudessa.

Suojelupoliisin arvion mukaan terrorismin uhka Suomessa säilyy edelleen kohonneella tasolla, eli tasolla kaksi neliportaisella asteikolla. Asiasta kerrotaan Supon julkistamassa (siirryt toiseen palveluun) kansallisen turvallisuuden katsauksessa.

Uhkataso on pysynyt samana kesästä 2017 lähtien, jolloin nykyisin käytössä oleva uhka-asteikko otettiin käyttöön. Supon arvion mukaan uhka ei ole lähivuosina vähenemässä. Suurimpana uhkana Supo pitää itseohjautuvia yksittäisiä toimijoita, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta.

Supon tarkkailemia terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on tänä vuonna noin 370, kun vielä vuonna 2015 kohdehenkilöitä oli noin 270. Supon mukaan kohdehenkilöiden määrän lisääntymisen taustalla ovat Syyriaan ja Irakiin liittyvä vierastaistelijailmiö sekä kotoperäisen radikalisoitumisen lisääntyminen.

Radikaali-islamistisen terrorismin lisäksi Supo seuraa kotimaisia ääriliikkeitä. Kansallisen turvallisuuden näkökulmasta Supo pitää huomionarvoisimpana uusnatsistista Pohjoismaista Vastarintaliikettä (PVL), joka herätti huomiota viimeksi itsenäisyyspäivänä marssimalla Helsingissä hakaristilippujen kanssa.

Supon mukaan kotimainen ääriliikehdintä ei nykyisessä muodossaan uhkaa kansallista turvallisuutta, joskin yksittäiset toimijat muodostavat vaikeasti ennakoitavan uhan. Lisäksi Supo arvioi, että äärioikeistolaisten ja maahanmuuttovastaisten piireissä ilmenevä vainoaminen ja vihakampanjointi voi yleistyessään heikentää yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.

Suomeen kohdistuva vakoilu jatkuu aktiivisena

Lisäksi kansallisen turvallisuuden katsauksessa kiinnitettiin huomiota Suomeen kohdistuvaan vieraiden valtioiden tiedusteluun. Suojelupoliisin mukaan Suomeen ja suomalaisiin kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelu jatkuu aktiivisena lähivuodet.

Supon mukaan Suomeen on sijoitettu pysyvästi useita kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöitä. Myös Suomeen kohdistuva kybervakoilu on aktiivista.

Katsauksen mukaan Suomi on myös aktiivisen hybridivaikuttamisen kohde. Hybridivaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla erityisesti suurvallat pyrkivät laajan keinovalikoiman avulla edistämään omia etujaan ja aiheuttamaan vahinkoa kohdevaltiolle.

Tiedotustilaisuudessa Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari mainitsi esimerkkinä hybridivaikuttamisesta Suomen energiapoliittiseen päätöksentekoon vaikuttamisen.

Yle seurasi tiedostilaisuutta hetki hetkeltä. Seurannan näet alta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.