Herätys: YK:n ihmisoikeusjulistus täyttää 70 vuotta, testaa hygieniataitosi keittiöpuuhissa, maanantai on sateinen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Koululaisia Liberiassa
Koululaisia Liberiassa. Oikeus saada koulutusta on tärkeä ihmisoikeus.Ahmed Jallanzo / EPA

Mikä murentaa ihmisoikeuksia – YK:n ihmisoikeusjulistus täyttää 70 vuotta

YK:n ihmisoikeusjulistus allekirjoitettiin tasan 70 vuotta sitten. Monet julistukseen sisällytetyt oikeudet ovat edistyneet maailmassa, kuten poliittiset oikeudet ja lasten sekä naisten oikeudet. Toisaalta monissa maissa vähemmistöjen oikeudet ovat menneet takapakkia. Ihmisoikeusliitossa ollaan huolissaan maailmalla leviävästä äärikansallismielisyydestä ja populismista, joiden myötä ihmisoikeussopimuksista on pyritty unohtamaan itselle epämieluisia osia ja korostamaan mieluisampia.

Testaa hygieniataitosi keittiöpuuhissa

Hygieniapassi myönnetään joka vuosi 60 000:lle. Passi auttaa työnantajaa muun muassa liikuttamaan työntekijöitään tehtävästä toiseen ja monet hankkivat passin edistääkseen työllistymistään. Kouluissa hygieniapassista on tullut lähes muoti-ilmiö. Yli puolet ruokamyrkytysepidemioista, jotka ovat tulleet Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietoon, olisi vältettävissä hygieniaohjeiden noudattamisella. Testaa, miten itselläsi on hallussa keittiöhygienian osaaminen.

Henkilö pesee käsiä.
Puhtaat kädet likaantuvat heti, jos niillä kosketaan pesun jälkeen vesihanaan.AOP

CNN: Murhatun sauditoimittajan viimeiset sanat: "En voi hengittää"

Yhdysvaltalaiskanava CNN on julkaissut turkkilaisiin tiedustelulähteisiin pohjautuen lisää tietoa sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta. CNN:n lähteen mukaan äänitallenteella Khashoggi sanoo useamman kerran ”en voi hengittää”. Lisäksi äänitteeltä kuuluu kamppailun ääniä. Turkin viranomaiset eivät ole kertoneet, miten ääni on saatu.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi kuvattuna joulukuussa 2014.Mohammed Al-Shaikh / AFP

Kodin joulusiivous ulkoistetaan nykyään yhä helpommin

Työkiireiden ja lahjanhankintaruuhkan keskellä ulkopuolisen tekemä kodin joulusiivous kiinnostaa yhä useampaa. Esimerkiksi Rovaniemellä siivousyritysten puhelin soi vielä tiuhaan viime hetken joulusiivouspyyntöjen vuoksi. Puhtaanapitoalan yrittäjät eri puolilla Suomea ovat hoksanneet kausisiivouksessa markkinaraon. Nyt on jo yrityksiä, jotka tarjoavat pääosin kertasiivouksia pitkäaikaisten sopimusten sijaan.

Nuori mies pesee ikkunaa.
Tiina Jutila / Yle

Sateet jatkuvat lähes koko maassa

Lapissa sataa tänään monin paikoin lunta. Lunta kertynee 5...10 cm. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainussa sateet jäävät melko paikallisiksi. Maan etelä- ja keskiosassa liikkuu hajanaisia sateita. Idässä on enimmäkseen poutaa. Rannikkoseuduilla sateet tulevat osittain vetenä.

Sää 10.12.2018
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.