Trafin sähköinen asiointi suljettu toistaiseksi – syynä kuljettajatiedot-palvelun ongelmat

Trafi on pyrkinyt sulkemaan kuljettajatiedot-palveluaan, josta on voinut hakea ihmisten ajokorttitietoja ilmaiseksi. Käyttö onnistui vielä sunnuntai-iltana esimerkiksi englanninkielisellä haulla.

ajokortit
Ajokortti.
Ismo Pekkarinen / AOP

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi sulki sähköisen asiointipalvelunsa kokonaan sunnuntai-iltana. Trafi kertoi Twitterissä sulkeneensa asiointipalvelun, jotta se saisi suljettua myös kritiikkiä saaneen kuljettajatiedot-palvelun englannin- ja ruotsinkieliset versiot.

Trafin viestintäjohtaja Marjo Jäppinen ei osannut vielä maanantaiaamuna sanoa, kuinka kauan palvelut tulevat olemaan suljettuina. Jäppisen mukaan tarkempia tietoja on luvassa viimeistään tiistaiaamuna.

Palveluun pääsi vielä sunnuntai-iltana esimerkiksi hakemalla sitä englanniksi Googlen kautta.

Trafin palvelusta on voinut hakea heinäkuun alusta lähtien ihmisten ajokorttitietoja ilmaiseksi ja esimerkiksi selvittää, onko jollakulla ihmisellä voimassa oleva ajo-oikeus. Trafin mukaan palvelu halutiin nyt poistaa käytöstä sen saaman palautteen takia.

– Meidän on arvioitava uudelleen, missä muodossa julkisia ajo-oikeustietoja voidaan jatkossa antaa. Myös muilla viranomaisilla on käytössä palveluita, joissa pystyy hakemaan vastaavia julkisia rekisteritietoja yksittäishakuina, ja olemmekin yhteydessä myös heihin, Trafin pääjohtaja Mia Nykopp sanoi sunnuntai-iltana.

Aikaisemmin samoja tietoja luovutettiin yksittäiskyselyillä puhelimitse, sähköpostitse tai maksullisesta nettipalvelusta.

Viestintäoikeuden professori näkee ongelmia ajokorttitietopalvelussa

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari epäilee Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin perusteluja avoimelle palvelulle, joka mahdollisti suomalaisten ajokorttitietojen selvittämisen.

Viraston mukaan avoin verkkopalvelu perustuu heinäkuussa voimaan tulleeseen liikennepalvelulakiin, jossa säädetään liikenneasioiden rekisteristä. Sen mukaan jokaisella on oikeus yksittäisluovutuksena saada tiedot esimerkiksi henkilön oikeudesta kuljettaa liikennevälinettä etu- ja sukunimen, henkilötunnuksen tai muun yksilöivän tunnuksen perusteella.

Korpisaari ei ole kuitenkaan vakuuttunut perustelun pitävyydestä. Hän kuitenkin korostaa, ettei ehtinyt nähdä Trafin palvelua toiminnassa ennen kuin se suljettiin.

– On vaikea ajatella, että kokonaisen henkilörekisterin tallentaminen kaikkien ulottuville olisi yksittäisluovutusta. Ymmärrän, että yksittäisluovutuksella on perinteisesti tarkoitettu sitä, että joku pyytää viranomaiselta esimerkiksi yksittäiseen ajoneuvoon ja sen haltijaan liittyvää tietoa ja saa sen, Korpisaari sanoo.

Aiemmin kuljettajatiedot on saanut netistä maksua vastaan tai kysymällä puhelimitse tai sähköpostitse. Trafi kertoi sunnuntaina poistaneensa väliaikaisesti palvelun verkkosivuiltaan saamansa palautteen vuoksi.

Yhdistely tuo ongelmia

Trafin palvelusta löytyneiden tietojen avulla pystyi hakemaan uusia tietoja muista palveluista, ja näitä tietoja yhdistelemällä oli käytännössä mahdollista vetää yksityiskohtaisiakin päätelmiä eri henkilöistä. Korpisaari arvioi, että tietojen yhdistelyn kannalta Trafin palvelu vaikuttaa olleen ongelmallinen.

– Nykyteknologian mahdollistaman tietojen yhdistelyn takia mahdollisuutta tällaisten kokonaisten tietokantojen sähköiseen luovuttamiseen on rajoitettu sellaistenkin tietojen osalta, jotka sinällään ovat yksittäisinä julkisia.

Aiheesta aiemmin:

Kenen tahansa ajokorttitiedot voi selvittää netissä ilmaiseksi – ihmiset huolestuivat, Trafi sulki palvelun