1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

Tiusanen toimi pitkään myös Kotkan kaupunginvaltuuston jäsenenä.

kansanedustajat
Pentti Tiusanen
Pentti TiusanenJuha Metso / AOP

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut, kertovat Iltalehti ja Kymen Sanomat. Asian vahvisti Ylelle myöhään illalla myös Kotkan valtuuston puheenjohtaja Marika Kirjavainen.

Kymen Sanomat sai vahvistuksen Tiusasen kuolemasta tämän omaisilta. Omaisten mukaan Tiusanen kuoli sairauskohtaukseen.

Iltalehden tietojen mukaan Tiusanen kuoli perjantain ja lauantaina välisenä yönä. Hän oli kuollessaan 69-vuotias.

Tiusanen toimi vasemmistoliiton kansanedustajana vuodesta 1995 vuoteen 2011, ja hänet valittiin Kymen vaalipiiristä. Hän putosi eduskunnasta vuoden 2011 vaaleissa, kun vasemmistoliitto menetti vaalipiirin ainoan paikkansa.

Eduskunnassa Tiusanen toimi koko kansanedustajan uransa ajan aktiivisesti ympäristövaliokunnassa. Vuosina 1996–2007 hän toimi valiokunnan puheenjohtajana ja 2007–2011 varapuheenjohtajana. Kotkan kaupunginvaltuuston jäsenenä Tiusanen toimi vuodesta 1980 lähtien.

Koulutukseltaan hän oli kirurgian erikoislääkäri.

Otsikoissa Stasi-kytkentöjen vuoksi

Marraskuun lopussa Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsiteltiin Tiusasen saamaa syytettä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tiusanen kiisti STT:lle syytteen.

Tiusanen erotettiin tilapäisesti valtuustoryhmän jäsenyydestä häneen kohdistuneen rikosepäilyn tutkinnan ajaksi.

Kymen Sanomat uutisoi viime keskiviikkona, että Kotkan kaupunginhallitus päätti ylimääräisessä kokouksessaan ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se pidättäisi Tiusasen valtuutetun toimesta häneen kohdistuvan oikeudenkäynnin ajaksi. Valtuuston oli Iltalehden mukaan määrä päättää asiasta maanantaina.

Tiusanen on aiemmin ollut julkisuudessa myös väitettyjen Stasi-kytkentöjensä vuoksi.

Esimerkiksi vuosituhannen alussa Ylen MOT-ohjelma uutisoi, että Tiusanen oli 1970-luvulla toiminut Itä-Saksan turvallisuuspoliisin Stasin vakoojana. Tiusanen oli MOT:n mukaan tehnyt Stasin kanssa yhteistyötä opiskellessaan DDR:ssä Greifswaldissa lääketiedettä.

Päivitetty 10.12. klo 9.23: Lisätty linkki MOT-ohjelmaan

Lue seuraavaksi