1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jamal Khashoggi

CNN: Murhatun sauditoimittaja Khashoggin viimeiset sanat: ”En voi hengittää”

Julkaistu aineisto todennäköisesti lisää painetta Yhdysvaltain presidentin hallintoa kohtaan.

Khashoggin salamurha koettelee saudiprinssin ja Trumpin suhteita
Khashoggin salamurha koettelee saudiprinssin ja Trumpin suhteita

Amerikkalainen uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) on julkistanut sauditoimittaja Jamal Khashoggin viimeiset sanat. CNN:n lähteen mukaan äänitallenteella Khashoggi sanoo useamman kerran ”En voi hengittää”.

Tapahtumat Istanbulin Saudi-Arabian konsulaatissa olivat todisteiden mukaan suunnitelmallista toimintaa, CNN kirjoittaa. Khashoggi kamppailee ihmisjoukkoa vastaan, joukkoa, joka aikoo tappaa hänet.

CNN:n nyt julkaisemat tiedot todennäköisesti lisäävät paineita Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnolle, joka ei ole selkeästi tuominnut Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmanin osallisuutta tapahtumiin. Trumpin kommentointi on ollut ristiriidassa CIA:n kanssa, jonka lähteet ovat sanoneet, että bin Salman määräsi henkilökohtaisesti tappamisen.

Saudi-Arabia ei siedä epäilyksiä kruununprinssi Mohammed bin Salmanin osallisuudesta toimittaja Jamal Khashoggin murhaan. Kuva: Kevin Dietsch / EPA

Äänen alkuperäinen aineisto on saatu Turkin tiedustelupalvelulta. Turkkilaiset virkamiehet eivät ole koskaan sanoneet, miten he saivat äänen.

CNN on pyytänyt kommenttia myös Saudi-Arabiasta. Saudiviranomaisen mukaan aineistolle on tehty asiaankuuluvat tarkastukset ja missään niistä ei ole mitään viittausta maan johdon osuudesta murhaan.

– Jos Turkin viranomaisilla on lisätietoa, josta me emme ole tietoisia, toivomme, että se toimitetaan virallisesti meille tarkistettavaksi. Olemme pyytäneet useita kertoja ja pyydämme edelleen, hän sanoi.

CNN:n lähteen mukaan äänimateriaalista on tunnistettu entisen Saudi-diplomaatin ja tiedustelupäällikön Maher Abdulaziz Mutrebin ääni. Hän työskentelee bin Salmanille. Khashoggi puolestaan on tuntenut hänet Saudi-Arabian suurlähetystössä Lontoossa.

Murhapäivänä Khashoggi oli tulossa hakemaan papereita, joiden avulla hän voisi mennä naimisiin turkkilaisen morsiamensa Hatice Cengizin kanssa. Äänitteestä kuitenkin kuuluu, ettei Khashoggin mielestä kaikki ole kunnossa.

CNN:n mukaan sen jälkeen konsulaatista kuuluu melua ja huutoa, myöhemmin nuo aiemmin mainitut Khashoggin viimeiset sanat, ettei hän voi hengittää. Tarkkaa kuolinhetkeä ei kuitenkaan ilmaista.

CNN:n lähteen mukaan muista äänistä on tunnistettu Saudi-Arabian sisäministeriön tohtori Salah Muhammad al-Tubaiqi, rikollislääketieteen päällikkö.

Murhapäivänä tiedetään Istanbulin konsulaattiin tulleen 15 miehen joukon, joka lennätettiin maahan diplomaattiseurueena. He saapuivat paikalle ennen Khashoggia ja poistuivat muutaman tunnin kuluttua.

Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa lokakuun alussa.

Lue myös:

NYT: Trumpin vävy tarjosi neuvoja Saudi-Arabian kruununprinssille toimittajan murhan jälkeen

Turkki haluaa pidättää saudiprinssin läheisen avustajan Khashoggin murhasta – Republikaanisenaattori: "todisteena savuava luusaha"

Yhdysvaltalaissenaattorit vakuuttuneita: saudiprinssi tilasi Khashoggin murhan – ”Hän on hullu ja vaarallinen”

Turkkilaismedia: CIA:lla hallussaan tallenne, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi käskee vaientaa Khashoggin

Saudi-Arabia varoittaa syyttämästä kruununprinssiä Khashoggin murhasta

Trump: Yhdysvallat pysyy Saudi-Arabian kumppanina, vaikka kruununprinssi onkin saattanut sotkeutua Khashoggin murhaan