Sula rauta ylikuumeni valimossa – Karkkilassa varauduttiin räjähdysonnettomuuteen

Componenta Finland Oy:n valimon jäähdytysjärjestelmän rikkoontuminen aiheutti vaaratilanteen Karkkilassa varhain aamulla.

Karkkila
Läheltä
Yle

Karkkilassa sattui varhain aamulla uhkaava tilanne Componentan valimossa, kun sulaa rautaa sisältävän säiliön jäähdytysjärjestelmä rikkoutui. Säiliön lämpötila alkoi nousta hallitsemattomasti, mikä aiheutti tulipalo- ja räjähdysvaaran.

Paikalle hälytettiin viitisentoista yksikköä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta jäähdyttämään rautaa.

Tehtaan henkilökunta sai jäähdytyksen aikana korjattua jäähdytysjärjestelmän kuntoon. Vaarallinen vaihe kesti noin tunnin. Vaara-aluetta jouduttiin siirtämään kauemmaksi tehtaasta, mutta evakuointeihin ei tarvinnut ryhtyä, sillä tehtaan välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta.

Tehtaassa oli tapahtuma-aikaan kymmenkunta työntekijää. Pelastuslaitos tarkasti paikan päällä neljä altistunutta. Yksi lievästi loukkaantunut työntekijä vietiin sairaalaan jatkotutkimuksiin hänen hengitettyään höyryjä.

Tilanne oli hyvin uhkaava alkuvaiheessa, kertoo päivystävä palomestari Toni Teperi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

– Nyt puhutaan kuitenkin sulasta rautamassasta, jota oli siinä astiassa 40 tonnia. Jos säiliö repeää jossain vaiheessa, niin ei tiedetä räjähtääkö se, vai valuuko maahan, mutta joka tapauksessa se aiheuttaa huomattavan tulipaloriskin, ja jos räjähtää, niin sortumariskin.