Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuimen brexit-linjaus: Britannia saa perua eroilmoituksensa yksipuolisesti, jos niin haluaa

EU-elimet vastustivat mahdollisuutta yksipuoliseen eroilmoitukseen. Myös Britannian hallitus vastusti linjausta, sillä kysymys on täysin hypoteettinen, koska maa ei aio perua eroaan.

EU-jäsenyyden kannattajat osoittivat mieltään Britannian parlamentin edustalla Lontoossa viime keskiviikkona. Kuva: Ben Stansall / AFP

Iso-Britannia voi halutessaan perua brexitin ilman, että muut jäsenmaat voisivat vaikuttaa asiaan. EU-tuomioistuin päätti asiasta maanantaina. Päätös on samalla linjalla julkisasiamiehen aiemman suosituksen kanssa.

Skottipoliitikot pyysivät kantaa Lissabonin sopimuksen artikla 50:een. Artiklassa on säädetty jäsenmaan erosta, mutta artikla ei kerro, miten eroprosessi keskeytetään.

Skottipoliitikkojen ja muiden brexitin vastustajien toiveena on, että erosta järjestettäisiin uusi kansanäänestys.

EU-elimet taas vastustivat mahdollisuutta yksipuoliseen eroilmoitukseen. Pelkona on se, että jäsenmaat pyrkivät hakemaan itselleen parempia jäsenehtoja tekemällä eroilmoituksen ja myöhemmin perumalla sen.

Britannian hallituksen asianajajat taas totesivat, että koko linjaus on hypoteettinen, koska maa ei aio perua ilmoitustaan. Siksi tuomioistuimen ei pitäisi linjata yksipuolista perumista vastaan.

Tuomioistuin käsitteli asian nopeutetussa aikataulussa, koska Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun lopulla.

Britannian parlamentti äänestää brexit-sopimuksen hyväksymisestä tiistaina 11. joulukuuta.

Lue lisää:

Ratkaisuehdotus EU-tuomioistuimelle: Britannia voisi keskeyttää brexitin omalla päätöksellään

Oikeusministerin arvio: brexit voi ajaa Britannian päättymättömiin neuvotteluihin EU:n kanssa

Analyysi: Britannia varautuu EU-erosopimuksen kaatumiseen – edessä on kaoottinen aika, mutta parlamentti pyrkii ottamaan brexitin ohjat käsiinsä