1. yle.fi
  2. Uutiset

Liito-oravat kaupunkilaistumassa – Jyväskylä mukana metsähallituksen suojeluhankkeessa

Jyväskylän kaupunki on mukana Metsähallituksen vetämässä hankkeessa, jossa pyritään muun muassa suunnittelemaan liito-oraville elinympäristöjä kaupunkeihin.

Jyväskylä
Liito-orava
Liito-oravaAOP

Tavallista oravaa hiukan pienempi harmaa liito-orava elää Euroopan alueella vain Suomessa ja Virossa. Harvinainen yöeläin on suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella. Lajista on kuitenkin tehty havaintoja jopa Jyväskylän keskustan alueelta.

Metsähallituksen Luontopalvelujen koordinoiman hankkeen tavoitteena (siirryt toiseen palveluun) on parantaa liito-oravan suojelua vuosina 2018–2025. Hankkeessa on päävastuu liito-oravan kaupunkielinympäristöjen suunnittelussa annettu Espoolle, Kuopiolle ja Jyväskylälle.

Liito-oravan elinympäristöverkostoja parannetaan rakentamalla pesäpönttöjä, istuttamalla puita viherkäytäviksi elinalueiden väliin ja käsittelemällä kaupunkimetsiä maltillisesti. Lisäksi huomioidaan kaupungin kaavoituksen tarpeet.

Hanke tuottaa myös opasmateriaalin kaupungin maankäytön tarpeiden ja liito-oravan suojelun yhteensovittamiseksi. Opasmateriaaliin kootaan parhaiksi todetut käytänteet.

Lue seuraavaksi