Kansalaisille ilmastonmuutoksen torjuntaan oma palvelu – mahdollista tehdä suunnitelma hiilijalanjäljen vähentämiseksi

Päästöleikkauksia saa helpoiten aikaan esimerkiksi lisäämällä kotimaisia kasviksia, marjoja ja kalaa aterioille, sanoo johtava asiantuntija Valtioneuvoston kansliasta.

ilmastonmuutos
Sitoumus2050-palvelun etusivu.
Sitoumus2050-palvelussa voi tehdä oman suunnitelmansa hiilijalanjälkensä puolittamiseksi.Sitoumus2050, Yle Uutisgrafiikka

Ilmastonmuutoksen torjuntaan keskittyvä kansalaispalvelu avataan Suomessa. Valtioneuvoston kanslia julkaisi Sitoumus2050-palvelun (siirryt toiseen palveluun) tänään maanantaina. Palvelun taustalla on Sitran suosittu Elämäntapatesti.

Palvelussa voi tehdä oman suunnitelmansa hiilijalanjälkensä puolittamiseksi, kerrotaan tiedotteessa. Palvelu laskee käyttäjän hiilijalanjäljen ja sen jälkeen tarjoaa erilaisia tapoja vähentää sitä.

Oman sitoumuksensa voi julkaista palvelussa ja jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ideoita omaan arkeen voi hakea muiden suomalaisten suunnitelmista.

Valtioneuvoston kanslian mukaan vastaavanlaista palvelua ei ole saatavilla muissa maissa.

Valtioneuvoston kanslian johtavan asiantuntijan Anu Männyn mukaan jokainen yksittäinen suunnitelma on tärkeä ja kerryttää kansallista päästövähennystavoitetta. Kestävillä arjen valinnoilla voi myös kohentaa omaa elämänlaatua ja terveyttä sekä säästää aikaa ja rahaa, hän korostaa.

– Helpoiten saamme aikaan merkittäviä päästöleikkauksia vähentämällä turhia lentomatkoja, vaihtamalla sähkösopimuksen uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun sähköön, lisäämällä kotimaisia kasviksia, marjoja ja kalaa aterioille sekä ostamalla ja vuokraamalla käytettyjä tavaroita, sanoo johtava asiantuntija Anu Mänty valtioneuvoston kansliasta.

Lue lisää:

Yllättävä tieto: Suomi voisi puolittaa päästönsä ja säästää silti rahaa – Merituulivoima ja sähköautot halpenevat rajusti, arvioi raportti

Ilmastoraportista huolestunut presidentti Niinistö kannustaa kaikkia pohtimaan omia ostoksiaan: "Ei se ole mikään kärsimys tai rasite ajatella hankintojen järkevyyttä"