Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta

Luonnonmukainen makeutusaine brazzeiini on kaloriton ja jopa kaksi tuhatta kertaa makeampi kuin sokeri.

Oulu
sokeria lusikassa
AOP

Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta brazzeiinia, jokan on kaloriton ja jopa kaksi tuhatta kertaa makeampi kuin sokeri.

Brazzeiini on eristetty länsiafrikkalaisen kasvin hedelmästä. Sitä kokeiltiin valmistaa hedelmistä uuttamalla, mutta se osoittautui niin kalliiksi, ettei makeutusaineen kaupallinen tuottaminen kannattanut.

Oulun yliopiston professori Lloyd Ruddockin johtama tutkimusryhmä on kehittänyt menetelmän, jossa muokatuilla bakteereilla voidaan tuottaa brazzeiinia ja muita monimutkaisia, niin sanottuja, rikkisiltoja sisältäviä proteiineja.

Brazzeiinin teolliseen tuottamiseen ei ole toistaiseksi löydetty ratkaisua, mutta sitä selvitetään parhaillaan.

Tutkimusprojektissa mukana oleva tutkijatohtori Mirva Saaranen kertoo, että he testanneet menetelmäänsä laboratorio-mittakaavassa, mutta heillä on tarkoitus siirtyä keväällä isompaan mittakaavaan, jotta proteiinia saataisiin tuotettua niin paljon, että sitä voitaisiin antaa testattavaksi kiinnostuneille elintarvikealanyrityksille.

Saaranen kertoo, että brazzeiini on hyvin sokerin kaltainen, eikä siinä ole kitkerää sivu- ja jälkimakua. Se kestää myös hyvin kuumennusta, toisin kuin monet muut keinotekoiset makeutusaineet.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)