Tulokset valmistuivat: Vaasan tuhkarokkoepäily oli aiheeton

THL:n testit osoittivat tuhkarokkoepäilyn aiheettomaksi. Vaasan keskussairaalan odotustilassa lapsen kanssa yhtäaikaa olleiden ei tarvitse huolehtia mahdollisesta tartunnasta.

Vaasa
Vaasan keskussairaalan päivystys.
Malin Hulkki / Yle

Vaasan keskussairaalassa olleen 2-vuotiaan lapsen tuhkarokkoepäily on todettu aiheettomaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen testit osoittautuivat negatiivikseksi. Vaasan sairaahoitopiirin tiedotteen mukaan potilaalla ei ollut tuhkarokkotartuntaa, vaan kyse oli todennäköisesti jostain muusta virusperäisestä infektiosta.

Eilen Vaasan keskussairaalan päivystykseen tuodulla lapsella oli korkea kuume ja ihottumaa. Lapsi tuotiin päivystyksen yleiseen odotustilaan, joka jouduttiin sulkemaan sen jälkeen, kun heräsi epäilys mahdollisesta tuhkarokosta.

Lapsi on ollut kotonaan karanteenissa, joka voidaan nyt purkaa. Lapsen kanssa samassa odotustilassa olleiden ei tarvitse myöskään enää huolehtia mahdollisesta tartunnasta.

Soitto etukäteen, jos epäillään

Koska alueella on edelleen tuhkarokkoepidemian uhka, Vaasan keskussairaalasta toivotaan, että ennen päivystykseen hakeutumista otetaan yhteyttä numeroihin: 06-213 1310 tai 06-213 1001. Näin on mahdollista ohjata tuhkarokkoepäily suoraan ilmaeristyshuoneeseen ulkokautta ja välttää muiden potilaiden altistuminen.

Vaasan sairaanhoitopiirin mukaan tuhkarokkoon viittaa hengitystieoireilla ja korkealla kuumeella alkanut taudinkuva sekä muutama päivä niiden jälkeen alkanut ihottuma. Ihottuma alkaa yleensä korvien takaa ja leviää vartalolle. Alkuoireiden yhteydessä potilaalla on usein myös silmäoireina punotusta.

Rokotuksia Vaasassa

Vaasassa on tällä viikolla tarjolla rokotuksia (siirryt toiseen palveluun) aikuisille tiistaina ja torstaina. Lapsille rokotuksia voi kysellä lastenneuvolan tai kouluterveydenhuollon kautta. THL suosittelee tuhkarokkorokotusta henkilöille, joilla on puutteellinen rokotussuoja. Suoja muodostuu sairastetusta tuhkarokosta tai kahdesta MPR-rokotteesta, joiden välillä on kaksi vuotta.

Toistaiseksi ainoa tuhkarokkotapaus on todettu Luodossa marraskuussa. Rokottamaton lapsi sai tartunnan lähi-idästä, viranomaiset ovat pelänneet epidemian puhkeamista, koska rokotekattavuus alueella on heikko.

Vaasan keskussairaalasta kerrotaan, että Luodossa marraskuussa löytynyt tuhkarokko-tapaus voi vielä levitä tämän viikon aikana.

Asiasta ensimmäisenä kertoi Vasabladet. (siirryt toiseen palveluun)

Artikkeli päivitetty 10.12.18 kello 15.18, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen testitulokset valmistuivat. Päivitetty myös Vaasan kaupungin tiedotteen mukaan rokotustiedoilla ja mm. päivystyksen puhelinnumeroilla klo 15.54.