Ismo Alangosta Itä-Suomen yliopiston kunniatohtori – "Kuuluu shamanistiseen traditioon, jossa magia ja tiede ovat yhtä"

Yliopiston merkittävimmän huomionosoituksen saa myös esimerkiksi liikemies Harri Broman.

kunniatohtorit
Tammerfest 2010 Ismo Alanko
Ismo Alanko on ollut "Itä-Suomen lähettiläs maailmalla jo 40 vuotta", perustelee Itä-Suomen yliopisto Alangon nimittämistä kunniatohtoriksi.YLE / Heli Keskinen

Rockmuusikko Ismo Alanko vihitään kesäkuussa Itä-Suomen yliopiston kunniatohtoriksi. Perustelujen mukaan Alangon musiikki "ammentaa koko maailman kulttuuriperinnöstä". Nimityksen perusteluissa Alangon tapa esiintyä kytketään shamanistiseen traditioon, "jossa magia ja tiede ovat olleet yhtä".

Alanko kertoo nimityksen olleen suuri yllätys. Hän arvioi, se on ennen kaikkea huomionosoitus pitkälle uralle muusikkona ja tekstien tekijänä.

– Ehkä pyrkimys kokonaisvaltaiseen heittäytymiseen on myös huomattu. Live-tilanteessa pyrkimys on päästä hurmokseen ja saada kuulijat mukaan riittiin, Alanko sanoo.

Hän on luvannut olla paikalla tohtoripromootiossa. Muita velvoitteita nimitykseen ei liity.

Kaikkiaan 12 kunniatohtoria

Kunniatohtori on arvonimi, johon ei vaadita akateemista tohtorintutkintoa. Kunniatohtoriksi vihkiminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa. Itä-Suomen yliopisto järjestää tohtoripromootion 6.–8. kesäkuuta Joensuun kampuksella. Promootiossa vihitään kaikkiaan 12 kunniatohtoria, jotka Joensuun kampuksella toimivat kolme tiedekuntaa ovat valinneet.

Kunniatohtoriksi vihitään muiden muassa myös kauppaneuvos Harri Broman, joka toimii autojen varaosa- ja tarvikekauppaa tekevän Broman Groupin toimitusjohtajana. Arvonimen saavat myös Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, eduskunnan oikeusasiamies Maija Sakslin ja emerituspiispa Wille Riekkinen.