1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Äänikuningas ja Stasin yhteistyökumppani – pitkän uran politiikassa tehneen Pentti Tiusasen taustalla oli paljon uskollisia kannattajia, mutta myös kohuja

Viikonloppuna menehtynyt poliitikko Pentti Tiusanen puolusti tiukasti luontoa ja vanhoja arvorakennuksia. Uran loppua mustannut syyte seksuaalisesta hyväksikäytöstä raukesi kuoleman myötä.

kunnanvaltuustot
Pentti Tiusanen 1949 - 2018
Juha Korhonen/Yle

Kotkan kaupunginvaltuusto aloitti maanantaiaamun kokouksensa hiljaisella hetkellä. Valtuutetut muistivat näin vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettua Pentti Tiusasta, joka menehtyi viikonloppuna sairauskohtaukseen.

Tiusasen paikka valtuustosalissa oli jätetty tyhjäksi ja sitä koristi kynttilä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä oli pukeutunut mustiin. Pentti Tiusasen tilalle valtuustoon nousee Suvi Silvala.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Joona Mielonen hakee hetken aikaa sanojaan, kun häneltä kysyy Tiusasen elämäntyöstä.

– Tiusanen oli ahkerin ja eniten asioihin perehtynyt poliitikko, jonka olen koskaan tavannut. Hän loi minullekin politiikan tekemisen mallin. Hän vei jopa yksittäisten ihmisten asioita uutterasti eteenpäin ja oli mukana monenlaisessa kansalaistoiminnassa. Politiikka ei ollut pelkkää valtuuston kokouksissa istumista, vaan ruohonjuuritason toimintaa. Siitä on syytä ottaa mallia, Mielonen sanoo.

Ympäristökysymykset tärkeitä

Tiusanen oli kansanedustajavuosinaan kärkikastia eduskunnan läsnäolo- ja puhujatilastoissa. Hänellä oli uskollinen kannatusjoukko, joka nosti hänet useita kertoja vaalien äänikuninkaaksi. Esimerkiksi vuoden 2012 kuntavaaleissa hän oli Kotkanylivoimainen äänikuningas.

Vuosina 1995–2011 vasemmistoliiton kansanedustajana toiminut Tiusanen keskittyi varsinkin ympäristökysymyksiin. Hän toimi eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajana yli kymmenen vuotta ja vielä sen jälkeen varapuheenjohtajana. Ammatiltaan hän oli kirurgian erikoislääkäri.

Kotikaupungissaan Tiusanen puolusti varsinkin vanhojen arvorakennusten säilyttämistä. Hän johti pitkään Kotkan ympäristöseuraa, jonka panos esimerkiksi vanhan paloaseman sekä Höyrypanimon säilyttämisessä oli keskeinen.

Ahdistelusyytöksiä ja Stasi-paljastus

Ahkeruudesta, asiaosaamisesta ja suurista henkilökohtaisista äänimääristä huolimatta Tiusanen myös jakoi mielipiteitä. Kulmikas tyyli nostatti välillä kulmakarvoja myös muiden kuin poliittisten vastustajien keskuudessa.

Ensimmäinen iso kolhu Tiusasen maineelle tuli vuonna 2001, kun Ylen MOT-ohjelma paljasti hänen toimineen opiskeluaikanaan yhteistyössä Itä-Saksan pahamaineisen salaisen poliisin Stasin yhteistyökumppanina.

Myöhemmin Nelosen uutiset kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Tiusasta oli epäilty seksirikoksesta vuonna 2007.

Tiusasen poliittinen ura sai lopulta nolon lopun, kun hänet erotettiin marraskuussa vasemmistoliiton valtuustoryhmästä oikeudenkäynnin ajaksi seksirikosepäilyn vuoksi. Tiusanen kiisti syyllistyneensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kymenlaakson käräjäoikeuden oli määrä antaa jutussa ratkaisu ennen joulua, mutta Tiusasen kuoleman myötä syyte raukeaa.

"Isot saappaat"

Joona Mielonen sanoo, että heidän yhteistyönsä keskittyi pitkälti politiikkaan, eikä Tiusanen tuonut yksityiselämäänsä muutenkaan esiin. Yksi hauska muisto tulee kuitenkin mieleen.

– Viime vaalien aikaan saunotin ihmisiä torilla ja myös Pentti tuli saunomaan. Se oli itselleni positiivinen ja iso yllätys, sillä hän oli jotenkin niin arvovaltainen kaveri. Siellä hän saunoi kaiken kansan keskuudessa, se jäi positiivisesti mieleen.

Valtuuston talousarviokokouksesta tavoitettu Mielonen toteaa, että ryhmä jatkaa Tiusasen viitoittamalla aktiivisella linjalla.

– En haluaisi sanoa, että saappaat ovat liian isot täytettäväksi, mutta niiden täyttämisessä riittää hommaa.

Lue seuraavaksi