Hyppää sisältöön

Useaan kertaan remontoitu Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa

Suojeltua uimahallia on remontoitu vuosien saatossa useiden miljoonien eurojen arvosta.

1960-luvulla rakennettua Tapiolan uimahallia on remontoitu jo miljoonilla euroilla. Kuva on otettu tammikuussa 2018. Kuva: Lehtikuva

Espoon Tapiolan arvokas ja surullisen kuuluisa uimahalli aiotaan purkaa.

Espoon kaupungin tekninen ja ympäristötoimi on tutkimusten jälkeen päätynyt viemään Tapiolan uimahalliasiaa eteenpäin niin, että uimahalli toteutetaan uudisrakennuksena.

– Huolellisissa tutkimuksissa on osoittautunut, että nykyistä hallia ei voida korjata niin, että se kestäisi uimahallikäytössä, kertoo Espoon tila- ja asuntojaoston puheenjohtaja Tiina Elo (vihr).

Uimahallia remontoitiin viimeksi syksyllä 2015, jonka jälkeen se oli uimareiden käytössä kesäkuuhun 2016. Uimahalli on ollut suljettuna nyt useita vuosia.

Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema uimahalli valmistui vuonna 1965. Rakennus on suojeltu rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena.

Hallia on korjattu vuosien useilla miljoonilla euroilla. Miksi purkamiseen päädyttiin vasta nyt?

– Uimahallihan on todella ikoninen osa arvokasta Tapiolan kulttuurihistoriallista miljöötä, Elo sanoo.

Elon mukaan arvorakennus on alunperin haluttu säilyttää ja siksi sitä on korjattu miljoonilla euroilla. Jos uimahalli vielä korjattaisiin, sille saataisiin korkeintaan 20 vuoden käyttöikä.

– Nyt on sitten tullut aika tunnustaa realiteetit, ja todeta, että korjaamalla se ei onnistu.

Isompi halli Tapiolaan

Yksi ratkaiseva tekijä päätöksessä oli myös Espoon hallipula. Elon mukaan uusi halli tulee palvelemaan kasvavaa Espoota paremmin. Tavoitteena on suunnitella Tapiolan ympäristöön soveltuva uusi halli. Uimahallista tehdään suurempi, sinne halutaan esimerkiksi 50 metrin pituiset uima-altaat.

Kohteesta on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikilpailu. Alustavan aikataulun mukaan uimahalli tulisi käyttöön syksyllä 2023.

Tapiolan uimahalli avattiin hetkeksi yleisölle remontin jälkeen syksyllä 2015. Kuva: Vesa Marttinen / Yle