1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvisruokavaliot

Tällainen on ilmastonystävän joulupöytä – kysy mitä vain kasvisruuasta, me etsimme vastauksen

Kasvispainotteisen ruokavalion hyödyistä ollaan yhtä mieltä. Mitä sinä haluaisit tietää kasvisruuasta? Osallistu keskusteluun.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Ilmastonystävä kattaa joulupöytään kotimaisia juureksia ja kotimaista villiä kalaa. Ruuan ympäristövaikutusten arviointi ei ole helppoa. Yle uutisoi tänään, että kauramaidon hiilijalanjälki saattaa olla yhtä suuri kuin lehmänmaidon. Selvää kuitenkin on, että lähellä tuotettu, kasvispainotteinen ruokavalio on ilmastokuorman kannalta paras.

– Haluaisin myös puhua kohtuullisuuden puolesta. Omaa syömistä kannatta ajatella kokonaisuutena, ei niinkään yksittäisinä valintoina. Selvää kuitenkin on, että meidän on opeteltava syömään kasvispainotteisemmin, sanoo erikoistutkija Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Perinteiset joululaatikot ovat ilmastoystävällistä ruokaa. Jos ne eivät maistu, voi juureksista loihtia muutakin.

– Lohkotut uunijuurekset voi maustaa vaikkapa kanelilla tai rosmariinilla. Esimerkiksi juurisellerin voi myös paahtaa kokonaisena uunissa, vinkkaa Vegaaniliiton ruokavastaava, kokki Petja Viittanen.

Kylmäsavustettua haukea lohen tilalle

Kotimaista villinä kasvanutta kalaa ilmastonystävä voi syödä hyvällä omallatunnolla, Suomen ympäristökeskuksen Minna Kaljonen sanoo. Hauki, kuha, särki ja silakka voisivat ansaita paikkansa myös joulupöydässä. Ne ovat parempia vaihtoehtoja kuin kasvatettu lohi.

Kalaherkut kuuluvat suomalaiseen jouluun. Kuva: YLE / Anssi Leppänen

– Kylmäsavustettu hauki tai etikkagraavattu ja yrteillä maustettu silakka ovat kokeilemisen arvoisia. Särjestä, muikusta tai ahvenesta voi valmistaa herkullisen savukalamoussen, ehdottaa keittiöpäällikkö Mikko Hiltunen Joensuun Teatteriravintolasta.

Moni kasvissyöjä suosii proteiinipitoisia ja terveellisiä pähkinöitä, jotka ovat joulun perinteinen herkku. Pähkinöiden ongelma on, että ne ovat Suomessa tuontitavaraa. Monin paikoin pähkinöitä kasvatetaan kuivilla alueilla, ja niiden viljely saattaa pahentaa vesipulaa.

Kotimaiset kasvisproteiinit, kuten härkäpapu, herne ja lupiini, ovat ilmastotietoisia vaihtoehtoja. Kokki Petja Viittanen neuvoo marinoimaan papuja, valmistamaan papumureketta tai kokeilemaan uunissa öljyn ja mausteiden kanssa paahdettuja herneitä pikkuherkkuina.

Perinteiset metsänantimet, kuten sienet ja marjat, ovat myös ilmastoystävällistä ruokaa.

Kysy meiltä kasvisruuasta

Olennaisinta ei ole kuitenkaan se, mitä juhlapäivinä syödään, vaan se, mitä suuhun pistetään arkena.

Moni miettii tällä hetkellä kasvisruuan lisäämistä omassa ruokavaliossa. Ilmastoherätys ja terveysvaikutukset ovat yleisiä syitä vähentää lihan ja maitotuotteiden käyttöä. Mutta mistä lähteä liikkeelle? Ja mitä vaikutuksia omilla ruokavalinnoilla on?

Nyt sinulla on mahdollisuus kysyä mitä vain kasvisruuasta. Kokoamme kiinnostavimmat kysymykset ja etsimme niihin vastaukset asiantuntijoilta. Kysymyksesi voi koskea arjen vinkkejä tai laajemmin kasvisruokavalion vaikutuksia. Teemme kysymyksistä ja vastauksista jutun.

Voit lisätä kysymyksesi tämän jutun kommenttiosioon. Pääset osallistumaan keskusteluun Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun). Voit myös lähettää kysymyksesi osoitteeseen laura.kosonen@yle.fi