Sipilä: Suomi voisi edistää aktiivisesti hiilinielujen markkinoita

EU-puheenjohtajuus tarjoaa ensi vuonna erityisen pelipaikan edistää ilmastoasioita.

hiilinielut
Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä puhui koolle kutsumassaan Suomalaisia ilmastotekoja - Enemmän ja nopeammin -seminaarissa 10. joulukuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehdottaa, että Suomi voisi toimia aloitteellisesti sen hyväksi, että hiilinieluilla olisi tulevaisuudessa markkinat.

Sipilä sanoi koolle kutsumassaan ilmastoseminaarissa, että haasteena on nyt hiilinielujen todentaminen ja hiilivarastojen pysyvyyden varmistaminen.

– Se edellyttää tarkkaa tietoa metsien kasvusta ja puustosta. Meillähän kuitenkin pystytään jo nyt laserkeilauksella puusto mittaamaan puu puulta. Siksi Suomen kannattaa olla aktiivinen nielumarkkinoiden ideoinnissa. Voisimme itse edetä lähivuosina niin, että asiaa pilotoitaisiin täällä Suomessa, Sipilä sanoi.

Pääministeri totesi avauspuheessaan, että Kansainvälinen ilmastopaneelin IPCC:n erikoisraportin viesti on selvä: ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehtävä enemmän ja nopeammin.

– Ilmastonmuutos ei vaikuta vasta joskus kaukana tulevaisuudessa, vaan jo lähivuosikymmeninä. Nyt on aika toimia - ja ratkaisun avaimet ovat vielä käsissämme, Sipilä sanoi.

Suomella on asiassa erityinen pelipaikka ensi vuonna EU-puheenjohtajuuden myötä. Suomi on EU-puheenjohtajana, kun Euroopan unionin pitkän aikavälin päästötavoitteita tehdään.

– Tuleva EU-puheenjohtajuuskausi on Suomelle mahdollisuus ohjata keskustelua ja vaikuttaa EU-raameihin, mitä tulee rahoitukseen, investointeihin, tutkimus- ja kehittämistyöhön, innovaatioihin sekä koulutukseen, Sipilä sanoi.

Eduskuntapuolueiden yhteinen ilmastolinjaus ennen joulua?

Pääministeri oli kutsunut ilmastoseminaariin 150 vaikuttajaa yhteiskunnan eri sektoreilta.

Aiemmin syksyllä hän kutsui eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tapaamiseen Kesärantaan ilmastoteeman tiimoilta. Sipilän mielestä ennen joulua pitäisi saada aikaan eduskuntapuolueiden välinen yhteinen ilmastolinjaus.

– Johdonmukainen ymmärrys ja pitkälle ulottuva ilmastolinjaus on tärkeää myös investointipäätösten näkökulmasta. Se antaa näkymää investoinneille, jotka maksavat paljon ja joiden sykli on usein 30-50 vuotta, Sipilä sanoi.

Lue myös:

Suomen metsien hiilinielut arvioitu alakanttiin – uudet laskelmat antavat huikeita arvioita