1. yle.fi
  2. Uutiset

Minna Tolonen kuuli huudon ja näki palavan miehen pyörätuolissa: "Puhelimessa oli akkua vain kolme prosenttia, luojan kiitos pystyin soittamaan"

Pirkanmaan pelastuslaitos palkitsi onnettomuustilanteissa hyvin toimineita.

pelastustoiminta
Minna Tolonen palkittiin onnettomuustilanteessa toimimisesta.
Tamperelainen Minna Tolonen palkittiin ripeästä toimimisesta onnettomuustilanteessa.Päivi Solja / Yle

Tammikuussa 2018 tamperelainen Minna Tolonen oli kotona nukkumassa, kun hän yhtäkkiä kuuli huutoa kerrostalon alakerrasta.

– Havahduin siihen, kun kuului huuto: Auttakaa, mää palan. Nousin sängystä ja kuulin palohälytyksen, Minna Tolonen kertoo.

Ensimmäisen kerroksen asunnossa oli syttynyt tulipalo Tampereen Tesomalla. Minna Tolonen asuu kakkoskerroksessa ja juoksi portaat alas. Näky alakerrassa oli järkyttävä.

– Pyörätuolissa paloi mies. Se oli, mitä savun seasta näin. Juoksin vessaan ja otin vesiämpärin ja heitin miehen päälle. Juoksin täyttämään ämpäriä ja sitten soitin hätäkeskukseen.

– Puhelimessa oli akkua vain kolme prosenttia, luojan kiitos pystyin soittamaan, hän kertaa.

Miehen vaatteet syttyivät palamaan tuntemattomasta syystä.

Tolonen sammutti miehen vaatteet vedellä ja toi hänet sisääntulotasanteelle. Mies oli tajuissaan, mutta ei enää puhunut mitään. Kun Minna Tolonen sai hänet tasanteelle, palokunta tuli nopeasti.

Hän ei kertaakaan ajatellut lähteä savun seasta ennen kuin apua olisi tullut.

– Asun kakkoskerroksessa, eikä ole kamala pudotus. Ajattelin, että hyppään parvekkeelta, pakotie oli tiedossa.

Järkytys iski jälkeenpäin

Pirkanmaan pelastuslaitos huomioi maanantaina kansalaisia, jotka ovat toimineet hyvin onnettomuustilanteissa. Muistolaatan sai Minna Tolosen lisäksi 13 henkilöä, jotka asuvat Tampereella, Lempäälässä, Urjalassa, Hyvinkäällä, Sastamalassa, Ikaalisissa, Nokialla, Mäntässä, ja Valkeakoskella.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Veijo Kaján sanoo, että Pirkanmaalla huomioidaan muistolaatalla kerran vuodessa. Muissa pelastuslaitoksissa huomioidaan ansioituneet kansalaiset hänen mukaansa yleensä onnettomuustapahtuman jälkeen.

Minna Tolonen on ammatiltaan lähihoitaja ja osaa elvyttää. Silti pelastustilanne oli ihan uusi. Vasta kun palomiehet tulivat, hän tiedosti, että on itsekin hengittänyt savua.

– Juoksin ulos ottamaan happea, kun palomiehet tulivat. Olin hengittänyt savua. Olin ulkona odottelemassa, kunnes uhri vietiin ambulanssilla sairaalaan.

Vasta tapahtuman jälkeen iski järkytys, eikä Minna Tolonen muista enää, mitä tapahtui.

– Menin kotiin ja aloin imuroida. En tiedä miksi. Vanhemmat asuvat kaukana pohjoisessa. Soitin äidille ja siskoille uudestaan ja uudestaan, enkä muista siitä mitään.

Trauma-apua olisi kaivattu

Minna Toloselle tuli itselleen paha olo ja oksetti. Lopulta hänen piti soittaa itselleen ambulanssi. Hän oli saanut jonkinasteisen häkämyrkytyksen.

Kerrostalo Virontörmänkadulla Tampereella
Marko Melto / Yle

Minna Tolosen läheinen soitti Kriisikeskukseen, jos tämä saisi apua traumaattisen tilanteen käsittelyyn. Pelastettu mies vielä kuoli sairaalassa.

– Aika yksin jäin, olisi toivonut jonkinlaista tukea. Kaksi päivää kesti, että kriisikeskuksesta soitettiin. Siinä voisi olla parannusta jatkossa. Sain onneksi purettua tilanteen äidille, siskoille ja naapurille.

Pelastuslaitoksen antamasta palkinnosta Minna Tolonen on ylpeä. Hänen mukaansa pienikin teko voi hätätilanteessa olla merkittävä.

– Jos ei tiedä mitä tekee, tekee ainakin jotain, se riittää.

"Perusmaalaisjärki riittää"

Pirkanmaan pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen sanoo, että pelastuslaitos kaipaa kansalaisaktiivisuutta.

– Pelastuslaitos on aina myöhässä, koska lähdemme liikkeelle keskimäärin 60 sekunnissa.. Lähdemme sen tiedon varassa liikkeelle, mitä kansalaiset antavat.

Kansalaisten apua korostuu etenkin maaseudulla ja kaukana kaupunkien keskustoista.

– Perusmaalaisjärki riittää, kun vain pysähdytään ja katsotaan.

Jo se riittää usein, että hälyttää apua tai jää paikalle auttamaan.

– Emme kaipaa yltiöpäistä sankaruutta, koska siitä voi olla itselle vaaraa. Maltti pitää säilyttää.

Lue lisää:

Pyörätuolissa palanut mies menehtyi vammoihinsa

Palamaan syttynyt henkilö loukkaantui vakavasti Tampereella

Lue seuraavaksi