Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vähentää ulkopuolista henkilökuntaa päivystyksessä – pätkälääkäreiltä puuttuu erityistuntemusta

Nykyään Taysin päivystyksen lääkäreistä yli kymmenen prosenttia on muita kuin omaa väkeä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ambulansseja Acutan edessä.
Petri Aaltonen / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri haluaa vähentää ulkopuolisen henkilökunnan käyttöä päivystyksessä. Johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen sanoo, että ostopalvelulääkäreillä on ollut vaikeuksia hyödyntää sairaanhoitopiirin mahdollisuuksia täysimääräisesti.

Hiltusen mukaan sairaalan oma väki tuntee ostolääkäreitä paremmin ne toimintamahdollisuudet, joita on sairaalassa, sairaanhoitopiirin alueella ja tulevaisuudessa kenties maakunnan alueella.

– Ostopalveluissa hankitaan yleensä hoitohenkilökuntaa lyhyempiin työsuhteisiin, jolloin tätä erityistuntemusta ei ole eikä välttämättä ole tuntemusta sairaalan sisäisiin prosesseihin. Tämä ottaa aikaa hektisessä päivystyksessä, Hiltunen sanoo.

Nykyään päivystyksen lääkäreistä yli kymmenen prosenttia on muita kuin sairaalan omaa väkeä. Samalla vakansseja on tyhjillään, koska työ Acutassa ei houkuttele riittävästi.

Tampereen kiirevastaanottoon vahvistusta

Toinen ongelma on se, että Acutaan tulee runsaasti sellaisia potilaita, joilla ei ole erikoissairaanhoidon tai päivystyksen tarvetta. Selvityksen mukaan tällaisia potilaita on vuodessa noin 6 000, kun käyntejä on yhteensä yli 100 000.

Acutan painetta pyritään vähentämään parantamalla terveysasemien kiirevastaanottotoimintaa Tampereella. Tampereella puutteita on ollut eniten Pirkanmaalla.

– Nyt on suunnitelma, että ensi vuonna myös Tampereen alueella voidaan hoitaa nuo tyypillisesti kiirevastaanottoa tarvitsevat potilaat, Hiltunen sanoo.

Yli puolet potilaista tulee sairaalaan päivystysyksiköiden kautta.

Jättisairaala etenee

Sairaanhoitopiirin valtuustolle päivitettiin maanantaina tietoja siitä, miten uuden jättisairaalan perustamisprosessi kolmen eri sairaanhoitopiirin sairaaloista etenee.

Alustayhtiön perustamisen jälkeen jättisairaalan toteutuksesta päättävät sekä sairaanhoitopiirit että mahdollisesti jo ensi vuonna valitut maakuntavaltuustot.

Tulevaisuudessa Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja ehkä myös Etelä-Pohjanmaan sairaalat olisivat yhtä kokonaisuutta.