Hyppää sisältöön

LED katuvalo tuo satojen tuhansien eurojen säästön vuodessa – vanhoja valaisimia vaihdetaan ledeiksi tasaiseen tahtiin

Led-katuvalaisimet tuovat huomattavia säästöjä energiankulutukseen ja myös huollon tarve vähenee.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Ledien perusidea keksittiin jo viime vuosisadan alussa. Valaisimissa leditekniikka lähti etenemään kuitenkin vasta parikymmentä vuotta sitten, kun japanilainen tiedemies onnistui kehittämään valkoista valoa tuottavan ledin. Siitä eteenpäin onkin sitten edetty huimaa vauhtia.

Uusien ledien valoteho on jo sitä luokkaa, että käytännössä kaikki asennettavat uudet katuvalaisimet ovat jo ledejä. Ledivalaisimiksi vaihdetaan myös kaikki vanhat katuvalot, kun ne tulevat käyttöikänsä päähän.

Säästöt ja EU vauhdittavat valojen uusimista

Rovaniemellä on katuvalaisimia noin 20 000 kun mukaan lasketaan myös hiihtolatujen valaisimet.

Ensimmäisessä vaiheessa vaihdetaan ledeiksi kaikki elohopeapurkauslamput, joita on katuvaloissa ollut 8000 ja latujen valaistuksessa noin 3000. Vaihtamatta on enää 1500 katuvalaisinta ja saman verran latuvalaisimia.

Elohopealamppuja ei enää saa valmistaa eikä myydä Eu:n alueella, koska ne kuluttavat paljon energiaa. Led on suorastaan ylivertainen siihen verrattuna.

– Nyt vaihdetaan 125-wattisia elohopeahöyryvalaisimia, joiden liitäntäteho on noin 135 wattia. ne korvataan 35-wattisilla led-valaisimella ja sehän tarkoittaa, että säästöä tulee 100 wattia per pylväs, Rovaniemen kaupungin sähköinsinööri Marko Rautio sanoo.

– Rahassa säästö on vuodessa noin 40 euroa pylvästä kohti. Kun 8000 katuvalaisinta vaihdetaan uusiin, se tietää rapean 300 000 euron säästöä sähkölaskussa.

Investointi maksaa itsensä viidessä vuodessa

Kun lasketaan yhteen led-katuvalaisimen hinta ja vaihtotyön kustannus on investoinnin kuoletusaika 5 vuotta. Lisäsäästöä tulee siitä, että led-lamput kestävät 30 000 käyttötuntia eli ainakin kymmenen vuotta, kun vanhemmat lamput on vaihdettava uusiin viimeistään neljän vuoden välein.

Valo on myös paljon miellyttävämpää ja niin sanottua valosaastetta tulee vähemmän.

– Led-valaisimilla saadaan valkoista valoa, jonka värintoistoindeksi on hyvä. Niiden valo voidaan myös suunnata paremmin. Taivaalle lähtevä hajavalo on vähäisempää, kun voimakas led-valo on suunnattu tietä kohti, sähköinsinööri Marko Rautio sanoo.

Työ jatkuu vielä vuosia

Ensi vuodelle on jo tilattu noin 1 000 uutta led-katuvalaisinta. EU:n kieltämien elohopeahöyryvalaisimien vaihdon jälkeen on edessä monimetallivalaisimien ja natriumsuurpainevalaisimien vaihto.

Näistä jälkimmäiset ovat kohtuullisen tehokkaita, mutta nekin jäävät kauas jälkeen led-lamppujen tehosta. Ne tunnistaa helposti oranssista valosta, jossa mikään ei näytä oikean väriseltä.

Menee vielä jokunen vuosi ennen kuin natriumlamppujen alla pissan väriseltä näyttävästä lumesta päästään puhtaan valkoisena hohtavaan lumeen. Muutos kuitenkin tapahtuu tulevaisuudessa.

– Kun natriumlamppujen elinkaari on lopussa ja ne menevät vaihtoon, niin totta kai ne päivitetään uusiin led-valaisimiin, vakuuttaa Rovaniemen kaupungin sähköinsinööri Marko Rautio.