Ennätyssuuret veronpalautukset kilahtavat tileille tänään – joulukauppa saa viimeistä kertaa kunnon potkun joulun alla

Ensi vuonna palautusten maksaminen alkaa jo elokuussa.

veronpalautus
Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Veronpalautusten ennakoidaan kirittävän joulukauppaa vielä tänä vuonna.Henrietta Hassinen / Yle

Ennätyssuuret veronpalautukset maksetaan tileille tänään. Verohallinto palauttaa viime vuonna liikaa veroja maksaneille lähes kolme miljardia euroa. Palautuksia on tulossa 3,6 miljoonalle henkilölle.

Palautukset ovat viimevuotista suurempia. Jokainen palautuksen saaja saa keskimäärin sata euroa enemmän kuin viime vuonna, jolloin keskimääräinen palautus oli noin 700 euroa. Palautusten saajia on kuitenkin yhtä paljon.

Palautusten määrä selviää postin tuomasta ilmoituksesta tai verohallinnon OmaVero-internetpalvelusta (siirryt toiseen palveluun). Pienin maksettava palautus on viisi euroa.

Syksyn aikana oli liikkeellä veropalautuksiin liittyviä huijausviestejä, joilla kalasteltiin luottokortti- ja tilinumerotietoja.

Ennätyssuurten veropalautusten arvioidaan lihottavan joulukauppaa tuntuvasti. Toisaalta suuri veronpalautus voi leikata toimeentulotukea useamman kuukauden ajalta.

Palautukset jatkossa tileille pääosin elokuussa

Tämä päivä on viimeinen yhteinen palautuspäivä. Ensi vuonna palautuksia maksetaan pääsääntöisesti elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Valtaosa saa palautukset jo elokuussa.

Verottaja saa tiedot palkansaajille maksetuista palkoista ja veroista reaaliajassa kansallisen tulorekisterin (siirryt toiseen palveluun)kautta.

Palautuspäiviin vaikuttavat oma verotuksen päättymispäivä tai puolison veroilmoitukseen tehdyt muutokset. Vuoden 2020 alusta lähtien myös etuus- ja eläketiedot ilmoitetaan rekisteriin reaaliajassa.

Verottaja lähettää edelleen esitäytetyn veroilmoituksen keväällä huhtikuun loppuun mennessä.

Jäännösverot eli mätkyt maksetaan ensi vuoden elokuun ja helmikuun 2020 välisenä aikana.

Viime vuodelta jäännösveroja jäi maksettavaksi runsaalle 600 000 henkilöasiakkaalle, yhteensä 1,2 miljardia euroa.

Alle 170 euron jäännösvero oli maksettava kerralla joulukuun 3. päivä. Mahdollisen toisen erän maksupäivä on helmikuun 1. päivä.

Lue myös:

Suomalainen käyttää jouluostoksiin lähes 600 euroa rahaa – veronpalautuksista repeää tänä vuonna entistä suurempi riemu

Pukin kontti täyttyy tänäkin vuonna veronpalautusrahojen turvin – Joululahjoihin aiotaan käyttää merkittävästi enemmän rahaa kuin viime vuonna

Polttelevatko veronpalautukset vai mietitkö, mihin rahat palavat? Testaa taloustaitosi ja katso, miten sijoitut ikäistesi joukossa

Ennätyssuuret veronpalautukset tulossa joulukaupan keskelle

Verottaja antaa suomalaisille joulurahaa ennätysmäärän, lähes kolme miljardia euroa – ja se onkin sitten viimeinen kerta