1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Emmanuel Macron

Yle seurasi: Macron lupasi korotuksen minimipalkkaan – myönsi sanomistensa loukanneen ihmisiä

Presidentti Macron lupasi televisiopuheessaan sadan euron kuukausikorotuksen minimipalkkaan ensi vuodesta lähtien.

Emmanuel Macron
Macronin puhe kansalle
Macronin puhe kansalle

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi ranskalaisille pitämässään puheessa tekevänsä kaikkensa, jotta rauha saadaan palautettua Ranskaan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Macron puhui julkisesti ranskalaisille yli kolme viikkoa kestäneiden mielenosoitusten alkamisen jälkeen.

Presidentti antoi joitakin konkreettisia lupauksia puheessaan, muun muassa sadan euron korotuksen minipalkkaan tammikuusta lähtien. Lisäksi presidentti lupasi, että pienituloisille eläkeläisille kaavaillut veronkorotukset perutaan.

Sen sijaan erityisen paljon kritiikkiä herättänyttä varakkaiden solidaarisuusveron (impôt de solidarité sur la fortune) poistamista hän ei suostu perumaan. Presidentti lupasi kuitenkin taistelevansa veropetoksia vastaan.

Hän myönsi puheessaan olevansa tietoinen, että osa hänen sanomisistaan on loukannut ihmisiä. Macronin tunnetuimpiin möläytyksiin kuuluu hänen luonnehdintansa ranskalaisista ”laiskimuksina”.

Macron kertoi ymmärtävänsä syvän suuttumuksen mielenosoittajien keskuudessa ja totesi sen olevan myös monin paikoin oikeutettua.

Hän kuitenkin korosti, että protestien väkivaltaa on mahdotonta hyväksyä.

Satoja loukkaantuneita protesteissa

Keltaliivisten mielenosoittajien protestit alkoivat polttoaineiden hinnan nousun vastustuksena, mutta ovat sittemmin, laajentuneet Macronin ja hänen hallituksensa vastaisiksi mielenosoituksiksi.

Protesteissa ja mellakoissa on loukkaantunut yhteensä satoja ihmisiä ja ainakin neljä on kuollut. Lisäksi aineelliset vahingot ovat mittavat.

Macron on tähän saakka pitäytynyt kommentoimasta keltaliiviliikkeen toimia tai hallituksen aikeita.

Presidentti tapasi aiemmin päivällä muun muassa ammattiyhdistysten ja työnantajien edustajia. Lisäksi hän keskusteli sekä senaatin että kansalliskokouksen puheenjohtajien kanssa.

– Presidentti haluaa tuoda yhteen poliittiset, alueelliset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset voimat tänä vaikeana aikana, jotta hän kuulisi näiden mielipiteitä ja ehdotuksia mahdollisia toimia varten, sanoi lähde ranskalaisella uutiskanava France 24:llä. (siirryt toiseen palveluun)

Aiheesta lisää:

Analyysi: Kuusi syytä, miksi ranskalaiset aikovat tänään yhä osoittaa mieltään (8.12)

Pitkään vaiennut presidentti Macron tapaa työntekijöiden ja työnantajien edustajia maanantaina

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi