Brexit, mutta miten – 5 vaihtoehtoa, joita brittiparlamentin äänestyksen lykkäämisestä voi seurata

Pääministeri Theresa May yrittää pelastaa sovun, vaikka vastustus kotimaassa käy päälle entistä kovemmin.

Brexit
Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May arvioi, ettei brexit yksinkertaistu, vaikka hän jättäisi tehtävänsä.David Levenson / EPA

Britannian pääministeri Theresa May antoi maanantaina ymmärtää, että äänestys pidetään ennen tammikuun 21. päivää. Se on takaraja, jolloin eroprosessi siirtyy hallitukselta parlamentille, mikäli hallitus ei ole pystynyt sopimaan erosta itse EU:n kanssa.

Mayn ja hänen hallituksensa kohtalo ovat vaakalaudalla, sillä omassa puolueessa muhii kapina johtajaa vastaan ja hallitus on vaarassa joutua epäluottamusäänestyksen kohteeksi.

Tässä viisi todennäköistä vaihtoehtoista seurausta, johon brexit-polku seuraavaksi johtaa.

1. Sopimusta viilataan parlamentille sopivammaksi

May suuntaa Brysselin EU-huippukokoukseen torstaiksi ja perjantaiksi hakemaan lisätakuita kiistanalaisen Irlannin rajakysymyksen ratkaisemiseksi.

Kyse on siitä, pysyykö Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja avoimena. Kovaa rajaa ei kukaan halua, mutta se ei sovi yhteen Britannian aikomuksen kanssa irtautua yhteismarkkina-alueesta ja tullliliitosta.

Eron kannattajat vaativat asian perusteellista muokkaamista sopimustekstissä ennen kuin se tuodaan äänestykseen. EU vastustaa uudelleen neuvottelua ja ainoastaan pienet viilaukset ovat mahdollisia.

2. Norjan malli

Jos vastuu brexit-prosessista siirtyy parlamentille, kansanedustajat saattavat lähteä ajamaan niin sanottua Norjan mallia. Britannia pysyisi Euroopan talousalueen ETA:n jäsenenä Norjan tavoin. Tämä tarkoittaisi "pehmeämpää" eroa.

Osana yhteismarkkinaa pysymistä Britannian pitäisi kuitenkin suostua myös kansalaisten vapaaseen liikkumiseen, minkä estäminen on ollut eroa vaatineiden pääteemoja.

Mielenosoittajia Lontoossa.
Mielenosoittajia Britannian parlamentin edessä Lontoossa.Tolga Akmen / AOP

Norjan malli saattaisi kuitenkin saada taakseen parlamentissa enemmistön, vaikka se menisikin osittain vastoin kansanäänestyksen henkeä.

3. Ero ilman sopimusta

Britannian eron on määrä astua voimaan 29. maaliskuuta eroa säätelevän artikla 50. mukaan.

May on varoittanut, että erosopimusta vastaan toimiminen johtaa eroon ilman sopimusta. Tämä katkaisisi kaikki suhteet yhdessä yössä Britannian ja EU:n välillä: tällöin näkymiä on loihdittu lentoliikenteen loppumisesta, lääkepulasta ja ruuhkautuvista satamista.

Englannin keskuspankki on varoittanut talouskriisistä, punnan syöksystä ja kiintöistöjen arvon laskusta.

4. Uusi kansanäänestys

Vaatimus uudesta kansanäänestyksestä saa tukea nyt yli puoluerajojen.

Pääministeri May on toistuvasti sanonut, että uutta kansanäänestystä ei tule. Jos Britannia syöksyy kuitenkin poliittiseen kaaokseen, hän saattaa olla pakon edessä taipua uuteen kansanäänestykseen.

EU-tuomioistuin linjasi maanantaina, että Britannia voi halutessaan perua brexitin ilman, että muut jäsenmaat voisivat vaikuttaa asiaan.

5. Vaalit tai johtajan vaihto

Jos parlamentissa päätöksenteko pysyy umpisolmussa, May voi yrittää avata tilanteen julistamalla uudet vaalit. Tämä vaatisi kahden kolmasosan tuen alahuoneessa.

Yksinkertainen enemmistö voisi toisaalta myös kaataa Mayn hallituksen epäluottamuslauseäänestyksessä. Maanantaina parlamentissa kuultiin ääniä tämän puolesta. Työväenpuolue aikoo esittää epäluottamuslausetta, "kun tilanne sille on sopiva".

Epäluottamuslauseen läpimeno voisi johtaa uuteen hallitukseen jopa parissa viikossa. Vaalien järjestäminen veisi kauemmin.

Konservatiivipuolueen sisäinen kapina voi myös syöstä Mayn ulos virka-asunnosta, mutta hallitusvastuu säilyisi konservatiiveille.

Lähteet: AFP