Suojeluryhmä: Amazonin alue kärsii todella laajasta laittomasta kultakaivostoiminnasta

Amazonin alueella on yli kaksi tuhatta laitonta kultakaivosta, ilmenee suojeluryhmän tuoreesta kartoituksesta.

Amazonin sademetsä
Ilmakuva Amazon-joesta Puerto Narinossa, Kolumbiassa.
Ilmakuva Amazon-joesta Puerto Narinossa, Kolumbiassa.Leonardo Munoz / EPA

Amazonin laiton kultakaivostoiminta on viime vuosina saavuttanut epidemian mittasuhteet, mikä aiheuttaa vahinkoa koskemattomille metsille ja vesireiteille, painottaa aluetta kartoittanut suojeluryhmä.

– Amazonin laiton kaivostoiminta, erityisesti alkuperäisheimojen alueilla ja suojelluilla luontoalueilla on kasvanut eksponentiaalisesti viime vuosina kullan hinnan nousun vuoksi, sanoo brasilialainen antropologi Beto Ricaro, joka koordinoi Amazonin ympäristötieteellistä suojeluryhmää.

Ricardon mukaan laittomat operaatiot tuhoavat metsää ja elohopea saastuttaa jokea. Nämä muutokset uhkaavat myös joidenkin alkuperäiskansojen eloonjäämistä.

Ryhmä on löytänyt yhteensä 2 412 laitonta kaivosaluetta Venezuelassa, Brasiliassa, Boliviassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Perussa. Lisäksi ryhmän mukaan Guyanasta, Ranskan Guayanasta ja Surinamesta ei ollut mahdollista kerätä tietoja.

Ryhmä on koonnut havainnoistaan kartan. Se jukaistiin kolme viikkoa ennen kuin Brasilian uusi presidentti Jair Bolsonaro astuu virkaansa 1. tammikuuta.

Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet äärioikeistolaista Bolsonaroa muun muassa siitä, että hän vähättelee ilmastonmuutoksesta johtuvia ongelmia ja haluaa minimoida alkuperäiskansojen oikeuksia suojellulle maalle, jossa kaivostoiminta on kielletty.

Lähteet: AFP