YK-konferenssilta vihreää valoa kiistellylle siirtolaisuusasiakirjalle

Osa jäsenmaista on väittänyt, että asiakirja loukkaa valtioiden suvereniteettia.

asiakirjat
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres
YK:n pääsihteeri Antonio GuterresJalal Morchidi / EPA

YK:n konferenssi on hyväksynyt paljon keskustelua herättäneen siirtolaisuusasiakirjan maanantaina, vaikka osa YK:n jäsenmaista vastustaa sitä. Asiakirja saatiin valmiiksi heinäkuussa 18 kuukautta kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

YK:n yleiskokouksen on tarkoitus hyväksyä sopimus vielä myöhemmin.

Kyseessä on YK:n ensimmäinen maailmanlaajuinen asiakirja, joka esittelee jäsenmaille yhteiset käytännöt kansainvälisessä siirtolaisuudessa. Osa jäsenmaista on väittänyt, että asiakirja loukkaa valtioiden suvereniteettia.

Hyväksytty asiakirja ei ole kuitenkaan oikeudellisesti sitova, eikä velvoita jäsenmaita mihinkään. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriö luonnehtii sitä puiteasiakirjaksi, josta jäsenmaat voivat itse valita toimenpiteitä ja tavoitteita.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo, että se on kansainvälisen yhteistyön runko.

– Me emme saa antaa periksi peloille ja valheellisille kertomuksille, hän sanoi konferenssiyleisölle.

Asiakirjassa on 23 tavoitetta, ja ne liittyvät muun muassa siirtolaisten tunnistautumiseen, haavoittuvassa asemassa olevien suojeluun sekä ihmiskaupan ja -salakuljetuksen estämiseen.

Yhdysvallat, Australia, Itävalta, Tshekki, Dominikaaninen tasavalta, Unkari, Latvia, Puola, Slovakia ja Chile ovat suhtautuneet asiakirjaan nuivasti. Viime viikolla Kanadassa puolestaan osoitettiin mieltä sopimusta vastaan.

Lue myös:

Flaamilaiset nationalistit jättivät Belgian hallituksen YK:n siirtolaisuussopimuksesta syntyneen riidan takia

Pakottaako YK:n siirtolaisuussopimus Suomea ottamaan maahanmuuttajia? Hyötyykö Suomi sopimuksesta? Asiantuntijat vastasivat 12 yleisökysymykseen

Miksi YK haluaa siirtolaisuussopimuksen, vaikka se ei velvoita valtioita? Pelkona rajoittamaton maahanmuutto ja avoimet rajat

Puola ei liity YK:n siirtolaisuussopimukseen – useita muitakin Itä-Euroopan maita on jäämässä pois