1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veronpalautus

Veronpalautukset tileille – 3,6 miljoonaa suomalaista saa veronpalautusta

Osalla veronpalautus menee joko Kelan velkojen hoitoon tai erääntyneiden verojen maksuun.

veronpalautus
Veronpalautuksia saavan henkilön verokortti.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yli 3,6 miljoonaa suomalaista saa tiistaina tililleen veronpalautusta. Valtio maksaa veronpalautuksina yhteensä 2,9 miljardia euroa, mikä on summana ennätyssuuri.

Nordean viime viikolla julkaistun kyselyn mukaan lähes joka kolmas veronpalautuksia saava suunnittelee käyttävänsä ainakin osan rahoista joulumenoihin. Toisilta taas veronpalautus voi huveta joko Kelan velkojen hoitoon tai erääntyneiden verojen maksuun.

Tänä vuonna Kela voi periä velkoja veronpalautuksista ulosoton kautta. Kela voi pyytää ulosottoviranomaista ulosmittaamaan etuuksien takaisinperinnästä syntyneitä velkoja, opintolainoja tai elatusapuvelkaa.

Veronpalautuksia voidaan ulosmitata, jos asiakas ei ole sopinut Kelan kanssa velan maksamisesta tai noudattanut Kelan kanssa tehtyä osamaksusuunnitelmaa. Palautuksia ei ulosmitata niiltä, jotka ovat jo ryhtyneet maksamaan perintää tai opintolainaa osamaksusuunnitelman mukaisesti. Elatusapuvelkaa osamaksulla maksavilta asiakkailta veronpalautus ulosmitataan.

Kela ei lähetä asiasta erillistä ilmoitusta tai maksukehotusta, mutta ulosottoviranomainen lähettää ilmoitukset ennen ulosmittausta. Lisäksi Verohallinto muistuttaa, että veronpalautuksesta vähennetään mahdolliset erääntyneet verot.

Lue myös:

Verohallinnon verkkopalvelu uudistui – veroilmoituksen tekeminen netissä on nyt helpompaa, mutta paperilla vaikeampaa

Verokarhu on tänä vuonna oikea pehmonalle, Lappiin 95 miljoonaa euroa joulurahaa

Verohallinnon virhearvio kurittaa Lapin kaupunkeja: verotuloista lähti Rovaniemellä yli 5 miljoonaa euroa, Kemissä ja Torniossa 2 miljoonan euron molemmin puolin

Lue seuraavaksi