Näyttäviä pukuja ja kuninkaallista hohdetta Nobel-juhlissa Oslossa ja Tukholmassa

Nobel-palkinnot jaettiin Tukholmassa ja Oslossa juhlallisin seremonioin.

Nobelin palkinnot
Nobel-palkintojuhla Tukholmassa.
Nobel-palkintojuhla Tukholmassa.Fredrik Sandberg / EPA

Tämän vuotiset Nobel-palkinnot on jaettu Tukholmassa ja Oslossa tiistaina Alfred Nobelin kuoleman muistopäivänä.

Oslossa ojennettiin Nobelin rauhanpalkinto. Sen saivat tänä vuonna kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad, jotka ovat työskennelleet lopettaakseen seksuaalisen väkivallan käytön konflikteissa.

Rauhan Nobel -palkinnon saaneet Nadia Murad ja Denis Mukwege.
Rauhan Nobel -palkinnon saaneet Nadia Murad ja Denis Mukwege.

Mukwege on auttanut raiskausten ja muun julman seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja lapsia Kongon itäosassa parin vuosikymmenen ajan.

Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Murad jäi puolestaan äärijärjestö Isisin seksiorjaksi Irakissa vuonna 2014. Hän onnistui pakenemaan kolmen kuukauden vankeuden jälkeen ja asuu nykyään Saksassa.

Mukwegen työstä valmistui vuonna 2015 elokuva "The Man Who Mends Women". Muradin kirja hänen omista koettelemuksistaan julkaistiin vuonna 2017.

Norjan kuningas Harald, kuningatar Sonja, kruununprinsessa Mette-Marit ja kruununprinsssi Haakon Nobelin rauhanpalkintojuhlassa.
Norjan kuningas Harald, kuningatar Sonja, kruununprinsessa Mette-Marit ja kruununprinsssi Haakon Nobelin rauhanpalkintojuhlassa.Haakon Mosvold larsen / EPA

Norjan kuninkaalliset olivat perinteen mukaisesti juhlassa mukana Oslossa. Paikalla olivat kuningas Harald, kuningatar Sonja sekä kruununprinssi Hakon ja kruununprinsessa Mette-Marit.

Norjan kuningatar Sonja ja kruununprinsessa Mette-Marit
Norjan kuningatar Sonja ja kruununprinsessa Mette-MaritBerit Roald / EPA

Tukholmassa puolestaan luovutettiin fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen Nobel-palkinnot. Kirjallisuuden Nobelia ei tänä vuonna jaettu, sillä taustalla ovat Ruotsin akatemiaa ravistelleet skandaalit.

Palkinnosta päättävän Ruotsin akatemian yksi jäsen, Katarina Frostenson, on naimisissa hovioikeudessa raiskauksesta tuomitun kulttuurivaikuttaja Jean-Claud Arnault'n kanssa. Arnault'n oikeusprosessi on ravistellut akatemiaa ja sai useat jäsenet eroamaan tai jättämään työnsä toistaiseksi. Akatemia päättikin olla jakamatta kirjallisuuden Nobelia tänä vuonna ja lykkäsi valintaa ensi vuoteen.

Nobel-palkitut ja Ruotsin kuninkaalliset palkintojen luovutustilaisuudessa Tukholmassa.
Nobel-palkitut ja Ruotsin kuninkaalliset palkintojen luovutustilaisuudessa Tukholmassa.Pontus Lundahl / EPA

Tukholmassa juhlallisuuksiin osallistuivat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel sekä prinssi Carl-Philip ja prinsessa Sofia.

Taloustieteen Nobelin saivat amerikkalaistutkijat William Nordhaus ja Paul Romer. Nordhaus on tutkinut ilmastonmuutoksen ja talouden vuorovaikutusta. Nordhausin 1990-luvulla kehittämiä malleja käytetään yhä arvioimaan sitä, paljonko hiilidioksipäästöjen pitäisi maksaa, jotta ilmaston lämepenemistä voitaisiin rajoittaa. Romer taas tunnetaan talouskasvun ja innovaatioiden tutkijana.

Lääketieteen palkinto jaettiin amerikkalaiselle James P. Allisonille ja japanilaiselle Tasuku Honjolle. Voittajien tutkimustyö on palkintolautakunnan mukaan mullistanut syöpähoidon.

Kemian palkinnonsaaja Frances H. Arnold saa palkintonsa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaalta Tukholman konserttisalissa.
Kemian palkinnonsaaja Frances H. Arnold saa palkintonsa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaalta Tukholman konserttisalissa.Henrik Montgomery / EPA

Kemian palkinnon saivat amerikkalaistutkijat Frances H. Arnold ja George P. Smith sekä brittitutkija Gregory P. Winter. He ovat tehneet merkittäviä löytöjä entsyymitutkimuksessa.

Kruununprinsessa Victoria saattaa kemian Nobel-palkitun George P. Smithin Nobel palkintogaalaan Tukholmassa. Victorialla on yllään hänen äidin kuningatar Silvian 23 vuotta aiemmin vastaavassa gaalassa käyttämä juhlamekko.
Kruununprinsessa Victoria saattaa kemian Nobel-palkitun George P. Smithin Nobel palkintogaalaan Tukholmassa. Victorialla on yllään hänen äidin kuningatar Silvian 23 vuotta aiemmin vastaavassa gaalassa käyttämä juhlamekko.Fredrik Sandberg / EPA

Fysiikan Nobel-palkinto meni myös kolmelle tutkijalle, jotka ovat ansioituneet laserfysiikan tutkimisessa. Palkitut ovat amerikkalainen Arthur Ashkin, ranskalainen Gérard Mouruo ja kanadalainen Donna Strictland.

Fysiikan nobelisti Donna Strickland saa palkinnon Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaalta.
Fysiikan nobelisti Donna Strickland saa palkinnon Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaalta.Pontus Lundahl / EPA

Strictland teki historiaa, sillä hän on 55 vuoteen ensimmäinen nainen, joka saa fysiikan Nobel-palkinnon.

Prinsessa Sofia ja fysiikan nobelisti Gérard Mourou laskeutuvat portaita gaalailtaan.
Prinsessa Sofia ja fysiikan nobelisti Gérard Mourou laskeutuvat portaita gaalailtaan.Fredrik Sandberg / EPA

Katso myös:

Katso videot: Nobel-palkinnot jaettiin juhlallisesti Oslossa ja Tukholmassa – "Kaikki uhrit ovat turvasataman arvoisia"

Lähteet: Yle uutiset, STT