Kahden kunnan yhteinen johtaja säästäisi veronmaksajien rahaa, mutta byrokratiasta tulisi työn aikasyöppö – tämä voi olla pian totta Lapissa

Yhteinen kunnanjohtaja säästäisi palkkakuluissa ja muun muassa matkakuluissa.

kunnanjohtajat
Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari hakee virkavapaata lähteä ensi vuodeksi töihin Posiolle.
Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari hakee virkavapaata lähteä ensi vuodeksi töihin Posiolle.Vesa Vaarama / Yle

Pelkosenniemelle ja Savukoskelle voidaan perustaa yhteinen kunnanjohtajan virka. Asiaa selvittänyt konsultti, Kemijärven entinen kaupunginjohtaja Olli-Pekka Salminen toteaa, että kuntien yhteisen viran hoitaminen on mahdollista.

Salmisen tekemän selvityksen mukaan kunnanhallitusten kokouksia pitää harventaa nykyisestä, jotta yksi kunnanjohtaja ehtisi valmistella molempien kokouksia. Naapurikuntien kunnanhallitusten olisi kokoonnuttava kerran kuukaudessa. Nykyään molempien kuntien hallitukset kokoontuvat kerran 2–3 viikossa.

Yhteinen kunnanjohtaja säästäisi palkkakuluissa ja muun muassa matkakuluissa. Salminen toteaa, että yhteisen kunnanjohtajan viran tuomat säästöt eivät kuitenkaan ole merkittäviä kuntien kokonaistaloudellisesta näkökulmasta eivätkä ratkaise kuntien taloudellisia haasteita.

Vähemmän aikaa kuntalaisille ja yrityksille

Kahden kunnan johtamisessa ongelmaksi voi nousta ajankäyttö, Salminen toteaa raportissaan. Ajankäytön ongelmat voidaan selättää hyvällä suunnittelulla, tehtävien jaolla ja delegoinnilla.

Kahden kunnan kunnanjohtajan aika menisi yhä enemmän byrokratiaan ja hallintoon, kun elikeinojen kehittämiseen sekä kuntalaisten, yritysten ja muiden yhteistyökumppaneiden tapaamiseen jäisi vähemmän aikaa.

Salminen luovutti raporttinsa kuntapäättäjille 30. marraskuuta. Raporttia esiteltiin kuntapäättäjille, johtaville viranhaltijoille ja henkilöstöjärjestöjen edustajille iltakoulussa Savukoskella maanantaina 10. joulukuuta.

Johtaja olisi vähemmän paikalla

Selvitystyön ohjausryhmän puheenjohtaja, Savukosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Raimo Haapakoski (kesk.) sanoo, että kuntien työntekijöitä huolestuttaa se, että johtajalla olisi heille nykyistä vähemmän aikaa, kun johdettavana olisi kaksi kuntaa.

– Työntekijät pitivät haasteellisena sitä, että johtaja olisi puolta vähemmän paikalla ja hänen työaikaansa menisi myös tien päällä. Toisaalta osa huomautti, että yhteydenpitoa voi hyvin hoitaa myös nykytekniikalla, Haapakoski kertoo.

Haapakosken mukaan kuntapäättäjät suhtautuivat "osittain aika kriittisesti" yhteiseen kunnanjohtajaan. Heitä arveluttaa muun muassa se, että kunnanjohtajalla olisi nykyistä jatkossa vähemmän aikaa heille.

– Elinkeinopolitiikkaan pitäisi olla riittävät resurssit ja osa mietti, että viekö yhteinen kunnanjohtaja sieltä resursseja.

Isompi palkka houkuttaisi

Haapakosken mukaan moni iltakouluun osallistunut päättäjä halusi tietää, mitä yhteisellä kunnanjohtajalla oikeasti haetaan.

– Kahdella pienellä kunnalla ei ole riittävästi kykyä maksaa kohtalaista palkkaa kunnanjohtajalle. Yhteiselle kunnanjohtajalle voitaisiin maksaa isompaa palkkaa ja se toivottavasti houkuttaisi lisää motivoituneita ja ammattitaitoisia hakijoita virkaan, Haapakoski perustelee.

Perustetaanko Savukoskelle ja Pelkosenniemelle yhteinen kunnanjohtajan virka?

– En uskalla ottaa kantaa vielä siihen, meneekö tämä molemmissa kunnissa läpi, Haapakoski vastaa.

Pelkosenniemen kunnanhallitus käsittelee asiaa keskiviikkona ja Savukosken kunnanhallitus torstaina. Valtuustojen odotetaan päättävän ensi viikolla, perustetaanko kunnille yhteinen kunnanjohtajan virka.

– Voi myös olla niin, että asiasta linjataan kunnanhallituksissa ja tuodaan vain tiedoksi valtuustoille.

Jos yhteinen virka perustetaan se, tulisi aikanaan julkisesti haettavaksi.

Savukosken kunnantalo
Savukosken kunnanvirasto.Vesa Vaarama / Yle

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto päätti syyskuussa esittää naapurikunnalle Savukoskelle yhteisen kunnanjohtajan viran perustamista.

KORJATTU: Toiseksi viimeinen virke, jossa luki virheellisesti että "Salminen suosittelee..."