Morsiussaaresta tuli kivi Kokkolan kenkään: tonttien hinnoittelu valmistellaan vielä kerran uudestaan

Tonttien myynti on osoittautunut visaisimmaksi poliittiseksi kysymykseksi Kokkolassa pitkiin aikoihin.

tontit
Morsiussaari ilmasta kuvattuna.
Kalle Niskala / Yle

Kiistely Kokkolan Morsiussaaren tonttihinnoista jatkuu. Kokkolan kaupunginvaltuusto palautti tonttien hinnoittelu- ja luovutusperiaatteet uudelleen valmisteltavaksi äänin 22–21. Palautusesityksen pitkän puheenvuoron kera teki Pentti Haimakainen (kok.)

– Ei valmistelua voi moittia, valmistelun lopputulos ei vain miellyttänyt valtuutettuja, tulkitsee valtuuston puheenjohtaja Bjarne Kallis (kok.).

Kallis itse äänesti käsittelyn jatkamisen puolesta. Uudessa valmistelussa on Kalliksen arvion mukaan joko etsittävä lisäperusteita vuokralaisten kalliiksi moittimalle hinnalle tai jätettävä jo esitetyistä perusteluista jotain pois ja laskettava hintaa.

Asian aiemmissa käsittelyvaiheissa kaupunginhallituksen jäsenet ovat tehneet lukuisia muutosesityksiä. Monista äänestyksistä huolimatta virkamiesten esitykseen ei ole tehty muutoksia.

Kaupungin aikomus myydä perinteikkään huvila-alueen tontit vuokralaisille on osoittautunut visaisimmaksi poliittiseksi kysymykseksi Kokkolassa pitkiin aikoihin.

– Kysymyksessä on myyntikohde, jota ei voi lisätä, joka on kysytty, verrattain kallis ja se on pitkän ajan ollut jonkun hallinnassa ja nyt omistaja haluaa tehdä ison muutoksen, selittää Kallis päätöksenteon vaikeutta.

Päätös voi koskea hyvinkin tuttua

Vastaavat tonttien luovutukset ovat osoittautuneet vaikeaksi myös monessa muussa kaupungissa. Kokkolassakin kiisteltiin vuosikymmenen alussa Hickarön ja Krekilän tonttien kohtalosta, Korkein hallinto-oikeus löi pisteen kiistalle vasta viime vuonna. Bjarne Kallis pitääkin kunnallisia päätöksiä poliitikolle vaikeampana kuin eduskunnassa tehtäviä päätöksiä

– Päätös kunnallispolitiikassa tulee hyvin lähelle. Se voi koskea naapuria, hyvää ystävää tai henkilöä, jota päivittäin tapaat. Valtakunnan politiikassa päätökset eivät tule yhtä lähelle, vertaa kokenut valtiopäivämies.

Kaupunki aikoo myydä perinteikkään huvila-alueen tontit vuokralaisille. He ovat syyttäneet kaupunkia rahastamisesta ja epätasa-arvoisesta kohtelusta.

Ylen Kokkolassa toimiville kiinteistönvälittäjille tekemän kyselyn mukaan, myös ammattilaisten arviot alueen neliöhinnasta vaihtelevat 40 euron ja 100 euron välillä. Kaupungin hintaesitys on ollut 65 euroa neliöltä.