Hyppää sisältöön

Analyysi: Alkoholittomien juomien myynti kasvanut huimasti – Kaipaatko nollaprosenttiseen juhlajuomaasi potkua vai riittääkö makuelämys?

Alkoholittomien suosio osana aiempaa kohtuullisempaa juomista on yleistynyt erityisesti Suomessa ja Pohjoismaissa, Alkosta kerrotaan.

Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Karmeaa litkua! Aivan kuin joisi aaltopahvia!

Olin järjestänyt mökkeilevälle porukalle leikkimielisen olutpruuvin eli maistatin läheisilleni mallasjuomia sokkona. Osallistujat luonnehtivat makuja ja antoivat pisteitä. Näytteiden joukkoon olin ujuttanut pullollisen alkoholitonta lageria.

Juoma sai raadilta täystyrmäyksen. Arvostelukierroksen päätteeksi paljastin, mitä olin tarjoillut.

Alkoholittoman soluttaminen "oikeiden" huurteisten joukkoon oli tuolloin vitsi. Miksi kukaan joisi kaljaa, jos siihen ei liity edes hienoista päihtymistä?

Mökkireissusta on nyt vierähtänyt vuosikymmen – ja alkoholittoman oluen suosio on räjähtänyt Suomessa kasvuun.

Suurimmat panimot ovat myyneet tänä vuonna syksyyn mennessä 70 prosenttia enemmän nollakaljaa kuin viime vuonna samaan aikaan, Panimoliitosta kerrotaan. Alkossa erilaisten alkoholittomien juomien kysyntä on viisinkertaistunut kolmessa vuodessa.

Trenditietoiset nuoret eivät ole hyllyjä tyhjentäneet

Alkoholittomia oluita on tarjolla enemmän kuin aiemmin ja niitä on markkinoitu trendikkäinä. S-ryhmän mukaan alkoholittomien menekissä alle 21-vuotiaat ostajat silti suorastaan alikorostuvat.

Keskosta sanotaan samaa. Sen marketeissa nollaoluesta ovat erityisen kiinnostuneita eläkeläiset ja lapsiperheiden vanhemmat.

Mutta pärjäävätkö alkoholittomat oluet maullaan?

Se on olennainen kysymys, kun puhutaan nollalinjan viinien, drinkkien ja oluiden kohentuneesta laadusta. Kysyntä kun on kiihdyttänyt tuotekehitystä.

Tarjontaa on jo. Esimerkiksi Kesko kertoo, että sen kauppojen hyllyistä löytyy kaikkiaan noin 50 alkoholitonta olutta. Päälle vielä viinit ja siiderit.

Alkon tuoteryhmäpäällikön mukaan asiakkaiden tyytyväisyyttä onkin kahta lajia.

Toiset pitävät hyvinä niitä juomia, jotka ovat onnistuneita jäljitelmiä alkoholipitoisesta esikuvastaan: vehnäolut vailla vahvuutta, prosecco ilman prosentteja, viinaton salmiakkikossu tai gininä uskottava alkoholiton tisle.

Toiset taas iloitsevat juomista, jotka saavuttavat jännittäviä aromeja vaikka yrttien voimin tai tukevat ateriaa onnistuneesti. Esimerkiksi viinin valmistajat pystyvät nykyään jo kiertämään alkoholittomien viinien perisynnin, makeuden, ja tarjoamaan makunystyröille kuivuutta.

Juoma-ammattilaiset tekevät alkoholinkorvikkeet itse

Juteltuani erään huippuravintolan pääsommelierin ja suositun cocktailbaarin tietäjän kanssa käy selväksi, että juoma-ammattilaisten mielestä alkoholin puute voi olla osalle juomista vakava puute.

Viineistä kuumennus vie prosenttien lisäksi hapokkuuden ja tanniinit. Eikä klassikkodrinkkien tunnelmaan pääse makusiirapeilla.

Ammattilaisten suositus asiakkaille onkin alkoholittomien "korviketuotteiden" sijaan baaritiskin takana rakennetut maut: verigreipistä happamuutta, kananmunasta tekstuuria ja pidennys itse maustetulla soodalla.

Näitä pintapaikat rohkaisevat kokeilemaan. Mocktailit loistavat myös monen kansankuppilan listalla.

Ihmiset tosiaan juovat ravintoloissa eri tavoin kuin arkisissa tilanteissa. Ja iltaelämässä rohkeimpia juomakokeilijoita ovat nuoret aikuiset.

Tutustun itsekin uusiin makuihin ja erikoisoluisiin erityisesti kapakassa. Kauppareissulla täytän ostoskärryni kaavamaisemmin. Enkä ole enää järin nuori.

Alkoholittomilla viinoilla ystäviä erityisesti pohjolassa

Alkosta kerrotaan kansainvälisten tavarantoimittajien sanovan, että suomalaiset ja pohjoismaalaiset ovat kaikista kiinnostuneimpia hankkimaan alkoholittomia juomia.

Vuosia maailmalla jatkuneen kohtuullistamistrendin aallonharja erottuu siis täällä, missä alkoholin kulutus on perinteisesti ollut roimaa. On mistä vähentää.

Joten, kun sydäntalvella koittaa jälleen mökkireissu, saattaa olla uuden olutpruuvin aika.

Tai ehkä annan pale ale -oluen puraista kielenkantojani jouluruokien kanssa aattona, mutta alkoholittomuuden ansiosta suussani ei maistu enää jouluaamuna.

Lue lisää:

.
.