Berner Trafin verkkopalvelukohusta: Massaluovutusta ei näyttäisi tapahtuneen, mutta kaikkia tietoja ei vielä ole

Trafin kuljettajatietopalvelun tietoturvasta nousi viikonloppuna kohu. Liikenne- ja viestintäministeri pitää tapausta vakavana.

tietoturva
Anne Berner
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan mahdollisista väärinkäytöksistä ei ole toistaiseksi tietoa.Jarno Kuusinen / AOP

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) pitää Trafin verkkopalvelusta syntynyttä kohua vakavana.

– Suomessa on erittäin suuri luottamus viranomaisiin. Kun luottamus tulee epävarmaksi, se on ilman muuta vakava kysymys, hän sanoo.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin verkossa olevasta kuljettajatietopalvelusta nousi viikonloppuna metakka.

Trafin heinäkuussa avatun verkkopalvelun kautta on voitu hakea tieto siitä, onko henkilöllä voimassa oleva ajo-oikeus tai muu vastaava lupa. Palvelusta saatavien tietojen perusteella on voitu selvittää myös muita henkilötietoja.

Trafin sähköinen asiointi on toistaiseksi suljettu.

Bernerin mukaan tietoa siitä, että kuljettajatietopalvelun tietoja olisi käytetty väärin, ei toistaiseksi ole.

– Siitä meillä ei ole tällä hetkellä näyttöä, että tietoa olisi luovutettu keskimääräistä enemmän, eli mitään massaluovutusta ei näyttäisi olevan tapahtuneen, mutta tällä hetkellä meillä ei ole vielä kaikkia tietoja olemassa. Ensin selvitetään ja sitten katsotaan jatkotoimenpiteet.

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Viestintävirastoa tarkastamaan ja antamaan ministeriölle asiantuntija-arvionsa Trafin sähköisten palveluiden tietosuojasta ja tietoturvasta.

Ministeriö haluaa tietää, onko sähköisten palveluiden määrittely tapahtunut asianmukaisesti ja onko kuljettajien henkilötietoja ollut palvelun käyttöönoton jälkeen mahdollista saada massaluovutuksena.

Lisää aiheesta:

Trafin sähköinen asiointi poikki ainakin keskiviikkoon – tuhansia asioita päivässä lykättävä tai hoidettava muuta kautta

Miikka keksi, miten Trafin palvelusta ongitaan suomalaisten henkilötietoja – "Sehän on täydellinen identiteettivarkaus"

Ministeriö pyytää selvitystä Trafin palvelujen tietosuojasta

Trafi selvittää yhä sähköisten palveluidensa avaamista

Trafin sähköinen asiointi suljettu toistaiseksi – syynä kuljettajatiedot-palvelun ongelmat