Saksalaisia gynekologeja uhkaa rangaistus, jos he kertovat netissä tekevänsä abortteja – natsiajalta periytyvä pykälä hiertää Saksassa, ja lääkäri Nora Szász kamppailee sen muuttamiseksi

Lääkärit voivat saada sakot tai jopa kaksi vuotta vankeutta abortin mainostamisesta tai sitä koskevan tiedon levittämisestä.

abortti
Nora Szász
Poliisi suositteli gynekologi Nora Szászille aborttia koskevan lauseen poistamista lääkäriaseman verkkosivuilta. Siihen Szász ei aio suostua. "Emme tee mitään väärää", hän sanoo.Uwe Tautenhahn

KASSEL Gynekologi Nora Szász tekee kollegansa kanssa noin 15 aborttia vuodessa klinikallaan Kasselissa. Abortit ovat Saksassa laillisia, mutta Szászia saattaa uhata nyt sakko- tai vankeusrangaistus lääkäriaseman verkkosivujen vuoksi. (siirryt toiseen palveluun)

Kaksi saksalaista abortinvastustajaa teki sivustosta rikosilmoituksen, koska sivuilla mainitaan klinikan tekevän abortteja. Aktivistien mukaan sivusto mainostaa abortteja, mikä on kielletty Saksan rikoslaissa (siirryt toiseen palveluun).

– Olin ällistynyt, kun sain tietää rikosilmoituksesta. Minun piti oikein perehtyä lainsäädäntöön. Meillä on ollut tämä sama verkkosivu jo seitsemän vuotta, Szász sanoo.

Kiista aborttimainonnasta on kuohunut Saksassa jo aiemmin. Nyt asiasta on tulossa Saksan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen uuden puheenjohtajan ensimmäinen tulikoe. Saksan hallituspuolueet neuvottelevat keskiviikkona kompromissiratkaisusta aborttimainontakiistaan.

Angela Merkelin seuraajana CDU-puolueen johdossa jatkava Annegret Kramp-Karrenbauer on vastustanut aborttimainoskiellon poistamista. Kramp-Karrenbauer valittiin uudeksi puheenjohtajaksi perjantaina.

Natsiajan pykälä toi gynekologille 6 000 euron sakot

Kiistelty aborttien mainonnan kieltävä rikoslain pykälä 219a on hyväksytty Saksan natsivallan aikana vuonna 1933. Moni juutalainen lääkäri teki tuolloin abortteja, ja pykälän tarkoituksena oli rajoittaa heidän toimintaansa.

Kiellon rikkomisesta voi seurata jopa kahden vuoden vankeusrangaistus.

Naisia osoittamassa mieltään vapaan abortin puolesta Saksassa helmikuussa 2018.
Mielenosoittajat puolustivat oikeutta aborttiin Berliinissä helmikuussa 2018. He vaativat aborttimainontapykälän poistamista rikoslaista, koska abortinvastustajat käyttävät sitä lääkäreiden uhkailuun.Hayoung Jeon / EPA

Lokakuussa hovioikeus piti voimassa gynekologi Kristina Hänelin Gieβenissä saaman 6 000 euron sakkotuomion aborttimainonnasta. Hänel on kampanjoinut näkyvästi lain muuttamiseksi.

Abortinvastustajat ovat pelotelleet lääkäreitä rikosilmoituksilla, jos nämä eivät poista mainintaa aborteista lääkäriasemiensa nettisivuilta.

Saksalaisviestimet ovat kertoneet (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi 28-vuotiaasta matematiikan opiskelijasta, joka järjestelmällisesti etsii abortista ilmoittavia gynekologeja netistä.

Markus Krause -nimimerkillä esiintyvä opiskelija on kertonut tehtailleensa viime vuosina 60-70 rikosilmoitusta gynekologeista. Hän on kuvannut haluavansa suojella elämää.

Saksassa abortista säädetään rikoslaissa. Abortti on rikos, mutta se on sallittu, kun tietyt edellytykset täyttyvät: Abortti on tällöin tehtävä ennen 12. raskausviikkoa. Abortin saadakseen hakijan on osallistuttava pakolliseen neuvontaan ja käytävä läpi kolmen päivän harkinta-aika.

Gynekologin vastaanotto.
Saksassa on tehtävä ennen 12. raskausviikkoa. Abortin saadakseen hakijan on osallistuttava pakolliseen neuvontaan ja käytävä läpi kolmen päivän harkinta-aika.Uwe Tautenhahn

Poliisi suositteli aborttia koskevan lauseen poistamista myös Nora Szászille.

– Se ei kerta kaikkiaan käy. Pian Saksasta ei löydy juuri lainkaan nettisivuja, joilla kerrotaan aborttitoimenpiteiden tekemisestä. Tätä pitää vastustaa ja pysäyttää, Nora Szász sanoo uhmakkaasti.

– Emme tee mitään väärää. Abortista kertominen ei voi olla kiellettyä pelkästään siitä syystä, että poliittinen oikeisto niin vaatii. Pidämme puoliamme, hän jatkaa.

Aborttikiista jakaa hallitusta

Saksan liittopäivien on määrä ottaa kantaa pykälä 219a:n muutokseen. Opposition vasemmistopuolue, vihreät ja liberaalit ovat tehneet aloitteen lakimuutoksesta.

Enemmistö parlamentista on pykälän poistamisen kannalla, hallituspuolue sosialidemokraatit mukaanlukien. SPD kuitenkin pohtii, kannattaako sen järkyttää hallituksen työrauhaa liittymällä opposition vaatimuksiin.

Muut hallituskumppanit, kristillisdemokraattinen CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU, eivät suostu höllentämään aborttisääntöjä.

Eugen Abler
Kristillisdemokraattisen CDU:n edustaja Eugen Abler kieltäisi abortit kokonaan.Uwe Tautenhahn

"Abortit kiellettävä kokonaan"

CDU:n vastavalittu uusi puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer joutuu esiintymään kiistassa kovana, koska puolueen oikean laidan radikaalit suhtautuvat häneen muutenkin epäillen. Yksi heistä on Eugen Abler, joka haluaisi kieltää abortit kokonaan.

– Ilman 7–8 miljoonan lapsen tappamista vuodesta 1975 lähtien meillä ei olisi työvoimapulaa emmekä tarvitsisi maahanmuuttajia, Abler sanoi abortista CDU:n puoluekokouksessa Hampurissa viime viikolla.

Hän vaati puoluetta sitoutumaan elämän suojelemiseen.

Ylen haastattelussa Abler arvioi neuvoloiden ja kirkon neuvontapisteiden jakaman tiedon olevan riittäviä raskauden keskeytystä pohtiville. Kirkon neuvonnasta saa tietoa "elämän suojaamisesta".

Mikä sitten olisi ero asiallisen tiedottamisen ja mainonnan välillä?

– Mainonnassa on kyse liiketoiminnasta, jossa tarjotaan palveluita. Näin tekee esimerkiksi parturi. Minusta on skandaali, jos näyteikkunassa lukee "täällä voit saada neuvontaa siitä, miten saat abortin", Abler vastaa.

Entä yksi ainoa lause netissä?

– Yksikin lause on liikaa. Kun on kyse elämästä ja kuolemasta, on oltava elämän turvaamisen puolesta, Abler sanoo.

Nora Szász
Abortin vastustajat häiriköivät lääkäri Nora Szászia netissä.Uwe Tautenhahn

"Feminisminvastaisuus kasvaa"

Gynekologi Nora Szász on valmis viemään oman oikeusjuttunsa Saksan perustuslakituomioistuimeen asti, jos poliitikot eivät suostu muuttamaan lakia ennen sitä.

– Hyvä juttu tässä kaikessa on se, että olemme saaneet erittäin paljon tukea, kukkia ja lohdutusviestejä, hän kuvaa.

Eräskin yli 90-vuotias nainen otti Szásziin yhteyttä, ja kertoi omista kokemuksistaan.

– Rouva kertoi, että jos hän ei olisi saanut apua vuonna 1946, hän olisi hukuttanut itsensä jokeen. Ennen vanhaan jotkut epätoivoiset naiset tekivät itsemurhan, jos he tulivat raskaaksi vastoin tahtoaan.

Abortin vastustajat piinaavat Nora Szászia netissä. Häntä on haukuttu murhaajaksi.

Saksalaisen yhteiskunnan meno konservatiivisempaan suuntaan on näkynyt myös esimerkiksi Vaihtoehto Saksalle -puolueen nousun myötä.

– Feminismivastaisuus yhteiskunnassa kasvaa. Berliinissä gynekologikollegastani tehtiin rikosilmoitus, jonka yhteydessä sanottiin feministien hyppivän nenille, jos heitä ei panna aisoihin, Nora Szász sanoo.

Oikeus ottanee tammikuussa kantaa siihen, rikkoiko Szász abortin mainoskieltoa.

Lue myös:

Paljon muutakin kuin Merkel 2.0 – CDU saa Annegret Kramp-Karrenbauerista Merkeliä vanhoillisemman johtajan

Keskustelu aiheesta on suljettu, koska osa keskustelijoista ei noudattanut Ylen kommentointiohjetta.