Yhdysvaltalaisjoukkojen sotasaaliiksi ottamat kirkonkellot palautettiin Filippiineille – kiistan taustalla 117 vuotta vanha verinen kosto

Kellojen palauttamisen toivotaan lähentävän maita vuosikymmeniä jatkuneen kiistan jälkeen.

Filippiinit
Yhdysvaltojen sotasaaliiksi ottamat kirkonkellot palautetaan Filippiineille
Yhdysvaltojen sotasaaliiksi ottamat kirkonkellot palautettiin Filippiineille tiistaina.Ted Aljibe / AFP

Vuonna 1901 sota Filippiinien ja Yhdysvaltojen välillä oli jatkunut jo kahden vuoden ajan. Kyse oli maan hallinnasta, sillä amerikkalaisjoukot pitivät yhä valtaa Manilassa, vaikka muu maa olikin jo paikallisten hallinnassa.

Filippiiniläiset turvautuivat sissisotaan tehden yllätyshyökkäyksiä pienillä joukoilla. Yhden tällaisen yllätyshyökkäyksen aikana kuoli 48 amerikkalaissotilasta.

Yhdysvaltojen komentaja Jacob Smith määräsi, että Samarin saari oli muutettava "ulvovaksi erämaaksi": jokainen mieskansalainen, joka oli 10-vuotias tai vanhempi ja kykenevä käyttämään asetta, oli tapettava.

Tarkkoja uhrimääriä ei ole selvillä, mutta arviot kuolleiden filippiiniläisten määrästä vaihtelevat 2 000:sta 50 000:een.

Sotasaaliiksi Balangigan joukkomurhana tunnetusta hyökkäyksestä joukot ottivat kolme kirkonkelloa. Nyt nämä kellot on palautettu Filippiineille. Ne aiotaan asentaa takaisin Balangigan roomalaiskatoliseen kirkkoon myöhemmin tällä viikolla juhlallisuuksissa, joihin osallistuu myös maan presidentti Rodrigo Duterte.

– Antakaa meille Balangigan kellot. Ne eivät ole teidän, Duterte vaati viimeksi puhetilaisuudessa, jossa Yhdysvaltojen suurlähettiläs Sung Kim oli läsnä.

Filippiiniläiset ovat vuosikymmeniä kampanjoineet kellojen palauttamiseksi, ja maan presidentit ovat esittäneet vaatimuksia 1990-luvulta lähtien.

Yhdysvalloissa muun muassa veteraaniliitto on vastustanut palauttamista, sillä heidän mielestään kellot ovat muistutus menehtyneistä amerikkalaissotilaista. Veteraanijärjestöt perääntyivät lopulta, mikä vauhditti kellojen palautusta.

– Kellojen palautus auttaa tuomaan päätökseen tämän brutaalin ja verisen tapauksen Filippiinien ja Yhdysvaltojen sodassa, totesi paikallinen historioitsija Rolando Borrinaga (siirryt toiseen palveluun), joka on työskennellyt joukkomurhasta selvinneiden filippiiniläisten jälkeläisten kanssa.

Maiden välit ovat olleet viime vuosina kireät, sillä Duterte on pyrkinyt viime vuosina Kiinan suosioon. Kellojen toivotaan yhdistävän maat liittolaisiksi ja kääntävän Duterten huomion takaisin Yhdysvaltoihin.

Lähteet: AFP, New York Times