"Pyhiinvaellus aiheuttaa merkittävän infektioriskin" – Suomalaista hygieniaosaamista kaupitellaan Saudi-Arabiaan

Suomessa luotiin ensimmäisenä maailmassa kokonaisvaltaiset hygieniaohjeet sisätilojen rakentamiselle. Nyt ainutlaatuista osaamista halutaan hyödyntää vientituotteena.

hygienia
Pyhiinvaeltajia Masjid al-Haramin moskeijassa Mekassa.
Jamal Nasrallah / EPA

Sisätilojen bakteeripitoisuuksia voidaan hallita monin keinoin.

Harva tietää, että esimerkiksi huonevalaistus voi tappaa tehokkaasti bakteereja. Salolaisen Led Tailor Innova7tionin kehittämä sininen led-valo tekee sen vaikkapa yön aikana.

Teho perustuu uuteen led-tekniikkaan, jossa sinisen valon aallonpituus ja intensiteetti saavat aikaan mikrobeita tuhoavan vaikutuksen. Yrityksen mukaan valo yltää jopa 90–99 prosentin desifiointitehoon.

– Tämä on erittäin uusi innovaatio. Olemme Euroopassa ensimmäisiä. Vielä reilut kymmenen vuotta sitten kukaan ei tiennyt tälläisestä ominaisuudesta yhtään mitään, kertoo Led Tailorin tieteellinen asiantuntija Camilla Högman.

Camilla Högman sinisessä valossa.
Tieteellinen asiantuntija Camilla Högman esittelee Led Tailor Innova7ionin kehittämää desinfioivaa led-valoa.Jari Pelkonen / Yle

Uudet innovaatiot torjumaan bakteeri-infektioita

Moni muukin yritys on kehittänyt omia antimikrobisia tuotteita markkinoille. Esimerkiksi Isku Interior on tutkinut paljon erilaisia pintoja, jotka hylkivät tai tappavat vaarallisia bakteereja. Yhtiön kehityspäällikkö Kari Soljamo muistuttaa, että antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy maailmassa hälyttävästi.

– Tiedetään, että käsihygienialla ja siivouksella voidaan vähentää bakteerien leviämistä, mutta myös antibakteerisilla pinnoilla. Ne tuovat merkittävän lisän ja ovat yksi keino muiden joukossa.

Isku odottaa antimikrobisten tuotteiden viennistä lähitulevaisuudessa merkittävää kasvua liiketoiminnalle. Niin odottaa moni muukin yritys. Ongelmana on, että yksittäisinä innovaatioina niiden on vaikeaa päästä esiin erilaisissa rakennushankkeissa.

Hygieniaosaamisesta luotiin allianssi

Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö kokosivat ensimmäisenä maailmassa yhteen sisätilojen hygieniaan keskittyneen ohjeiston yhdessä Rakennustietosäätiön kanssa. RT-ohjesarjaa voidaan hyödyntää laajasti esimerkiksi julkisten tilojen suunnittelussa.

Yksittäisiä tuotteita on markkinoilla, mutta tällaistä kokonaisuutta ei toistaiseksi tarjoa kukaan muu kuin Hygtech Alliance.

Kari Soljamo

Ryhmä suomalaisia yrityksiä on nyt lähtenyt hyödyntämään tätä tietopohjaa myös vientiponnisteluissa.

Yhteistyö ohjesarjan luomisessa synnytti uudenlaisen yrityskonsortion, jossa suomalaiset yritykset yhdessä markkinoivat kokonaisvaltaista ratkaisua sisätilojen hygieniarakentamiseen. Hygtech Allianssiin kuuluu nyt kuusi isoa suomalaista yritystä – Iskun lisäksi Abloy, Oras, Teknos, Korpinen ja Lojer Group. Allianssin etu on, että se kykenee yhdessä toimittamaan lattiasta kattoon ulottuvan hygienisen ratkaisun.

– Markkinoilla on yksittäisiä tuotteita, mutta tällaistä kokonaisuutta ei toistaiseksi tarjoa kukaan muu kuin Hygtech Allianssi, Kari Soljamo kertoo.

Olemme jo päässeet tutustumaan yhteen saudien megaprojektiin, jossa he luovat tyhjästä kaksi kokonaista sairaalakeskusta, 'medical cityä'. Jos toiveunemme toteutuvat, pääsemme työskentelemään heidän kanssaan.

Tiina Mäkitalo-Keinonen

Päiväunissa Saudi-Arabian valtavat markkinat

Ensimmäisenä aluevaltauksena allianssi tähyää öljyrikkaan Saudi-Arabian markkinoille. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun projektipäällikön Tiina Mäkitalo-Keinosen mukaan Saudi-Arabialla on käynnissä erittäin kunnianhimoinen suunnitelma terveydenhuollon parantamiseksi, ja siihen suomalaiset haluavat mukaan.

– Olemme jo päässeet tutustumaan yhteen saudien megaprojektiin, jossa he luovat tyhjästä kaksi kokonaista sairaalakeskusta, 'medical cityä'. Jos toiveunemme toteutuvat, pääsemme työskentelemään heidän kanssaan yhdessä näissä projekteissa.

Projektipäällikkö Tiina Mäkitalo-Keinonen
Turun yliopiston kauppakorkeakoulun projektipäällikkö Tiina Mäkitalo-Keinonen näkee huimia mahdollisuuksia suomalaiselle hygieniaosaamiselle Saudi-Arabiassa.Jari Pelkonen / Yle

Islamilaisen maailman keskuksena tunnettu Saudi-Arabia pyrkii lisäämään vuoden 2030 visiossaan pyhiinvaeltajien määrää nykyisestä kahdeksasta miljoonasta aina 30 miljoonaan.

– Se aiheuttaa merkittäviä haasteita infektiokontrollille. Juuri tähän meillä suomalaisilla olisi erikoisosaamista, Mäkitalo-Keinonen sanoo.