Samaan aikaan kun Helsingissä harkitaan huumeiden käyttäjien pistohuoneita, Kajaani asensi vasta ensimmäiset ruiskuroskikset – "jo oli aikakin"

Vaikka huumeruiskujen keräysastioiden tarkoitus ymmärretään, ne herättävät kaupunkilaisissa ristiriitaisia tunteita.

suonensisäisten huumeiden käyttö
Käytetyille huumeruiskuille tarkoitettu jäteastia
Kajaanin puistoihin asennetuille ruiskuroskikselle ei ole vielä tullut suurta käyttöä.Mimmi Nietula/Yle Kajaani

Kajaanin puistoissa voi huomata postilaatikkoa muistuttavia metallisia jäteastioita, jotka on tarkoitettu käytetyille huumeruiskuille ja -neuloille. Astiassa on yksi pieni aukko, josta mahtuu huumeruisku, mutta ei juuri muuta.

– Ihmetyttää, miksi niitä on. Tarkoittaako tämä, että huumeiden käyttö hyväksytään? Toisaalta on hyvä asia, että niitä ei nakata luontoon, mutta tuleeko neulat oikeasti laitettua sinne? kajaanilainen Elsa Sylander pohtii.

Sylanderin tuntemukset ovat tyypillisiä, keräysastiat ovat hätkähdyttäneet (siirryt toiseen palveluun) myös muualla Suomessa (MTV). Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasula kertoo saaneensa huolestuneita puheluita kaupunkilaisilta, jotka ovat ihmetelleet näiden astioiden tarkoitusta.

Hanna Pasula tarkistaa huumeruiskuroskiksen sisällön.
Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasula tarkastaa huumeroskisten sisällön tasaisin väliajoin.Mimmi Nietula/Yle Kajaani

Huumeruiskuroskiksia on asennettu vuosia sitten muun muassa Helsinkiin, Tampereelle ja Lahteen. Helsingissä ollaan jo niin pitkällä, että harkitaan jo erillisen piikityshuoneen perustamista.

– Jos Kajaanissa nyt vasta asennetaan ensimmäisiä ruiskuroskiksia, niin jo oli aikakin, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen erikoissuunnittelija Sanna Kailanto kommentoi.

Kajaanissa ei ole aiemmin ollut ongelmaa yleisiltä paikoilta löytyneistä neuloista, eikä ruiskuroskiksille ole aiemmin nähty tarvetta. Kajaanin A-klinikan mukaan kaupungin huumeongelmat eivät kuitenkaan juuri eroa valtakunnallisista ongelmista.

– Kajaanissa suonensisäisiä huumeita käyttävien määrä on suhteessa väkilukuun sama kuin muuallakin Suomessa, Kainuun soten aikuisten mielenterveyspalveluiden ja riippuvuuksien hoidon koordinoiva osastonhoitaja Maarit Leinonen kertoo.

Nyt keskustan alueen puistoissa sijaitsevat keräysastiat tyhjennetään turvallisesti niiden ollessa täynnä. Tähän mennessä tarkastuskäynneillä on havaittu ainoastaan yhdessä roskiksessa useampia neuloja.

Rikosylikomisario Jarkko Maksniemi ja huumeruiskuroskis
Rikosylikomisario Jarkko Maksniemi kertoo, että huumeruiskuja löytyy yleensä asunnoista tai autoista.Mimmi Nietula/Yle Kajaani

Enimmäkseen poliisi törmää huumeneuloihin ja -ruiskuihin kotietsinnöissä, henkilötarkastuksissa ja autoihin tehdyissä etsinnöissä. Poliisi pitää ruiskuille osoitettuja jäteastioita hyvänä asiana.

– Totta kai se on hyvä asia, jos ne tällä tavalla saadaan kerättyä pois. Vaihtoehtona on, että ruiskut jäisivät luontoon, jossa ne voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille tai eläimille, kertoo Kajaanin poliisiaseman rikosylikomisario Jarkko Maksniemi.

Piikkihuumeet suosittuja kaikkialla Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen erikoissuunnittelijan Sanna Kailannon mukaan Suomessa suonensisäisten huumeiden käyttö on yleisempää kuin useimmissa Euroopan maissa. Suomessa käytetään eniten kannabista, mutta myös buprenorfiinin ja amfetamiinin suonensisäinen käyttö on Suomessa yleistä.

THL:n mukaan ongelmakäyttäjiä on Suomessa yli 10 000, toissavuonna Suomessa kuoli huumeisiin 194 henkilöä.

– On tosiasia, että meillä piikitetään huomattavasti enemmän kuin muissa maissa keskimäärin. Se on Suomen erikoispiirre ja todennäköisesti hyvin kulttuurillinen asia. Kun sitä tietyissä piireissä nähdään, voi kynnys suonensisäiseen käyttöön olla itselläkin huomattavasti matalampi, Kailanto sanoo.

Kajaanin A-klinikan väki suhtautuu uusiin huumeruiskujen keräysastioihin positiivisesti, mutta hieman epäillen.

– Ne ovat ehdottomasti hyvä asia. Olemme kuitenkin miettineet, tuleeko käyttäjien erikseen lähdettyä puistoihin ”roskia viemään”? Ehkä käytetyt neulat palautuisivat paremmin, jos käyttäjät saisivat puhtaita neuloja tilalle, sanoo Maarit Leinonen Kainuun sotesta.