1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntaliitokset

Mustasaaren ja Vaasan liitossopimus valmistui

Kuntien yhteinen johtoryhmä sai tiistaina valmiiksi esityksen liitossopimuksesta.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Mustasaaren ja Vaasan yhteinen johtoryhmä on saanut valmiiksi esityksen kuntaliitoksesta. Johtoryhmä kokousti tänään ja sai viimeisteltyä liitossopimuksen.Esitys sopimuksesta viedään poliitikoiden nähtäväksi alkuvuodesta, jolloin siihen voi tulla vielä muutoksia.

Viimeisenä asiana johtoryhmä pui kunnanjohtajien tehtäviä. Uuden kaupungin johtajana toimisi Vaasan nykyinen kaupunginjohtaja Tomas Häyry. Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg hoitaisi kansainvälistä edunvalvontaa.

– Rurik Ahlbergille luodaan johtajavirka kehitysyksikköön. Hänen tehtävänsä on tehdä kaupungin kansainvälistä edunvalvontaa, jossa pääkohteena on EU:n ja Brysselin suunta. Tämä oli suurin asia, jota viimeiset päivät on haettu, kertoo johtoryhmän puheenjohtaja Kim Berg.

Uusi kunta haluaa toteuttaa investoinnit

Bergin mukaan yksi suurimmista asioista sopimuksen rukkaamisessa oli sivistystoimen lautakuntamalli. Siinä päätettiin perustaa yhteinen lautakunta, jonka alla on suomenkieliset ja ruotsinkieliset jaostot.

Sopimukseen kuuluu myös liitteitä, joista yksi koskee investointeja. Mustasaaren ja Vaasan suunnitellut investoinnit vuosille 2019–2023 koottiin yksiin kansiin.

– Tarkoitus on, että uudella kunnalla on tahtotila toteuttaa molempien kuntien investoinnit, Berg sanoo.

Aluelautakuntia on sopimuksessa kuusi. Mustasaari saisi viisi aluelautakuntaa ja Vähäkyrö yhden.

– Sepänkylän alueelle perustetaan aluetoimikunta, koska se on enemmänkin osa uuden kunnan keskusta-aluetta.

Aluelautakunnalle valmistellaan asiat virkamiestyönä. Lautakunnan rooli on kehittää kyläseutua, ja kehittämiseen annetaan vuosittain rahaa talousarviossa. Aluetoimikunta on puolestaan alueen kyläläisten omatoimisempi kehittämiselin, jolle asiat eivät tule virkamiesvalmistelun kautta. Aluetoimikunta voi esimerkiksi tehdä aloitteita kaupungille.

Luvassa kansalaiskuulemisia

Johtoryhmän esitys liitossopimuksesta on julkinen heti ja se aiotaan julkaista Liitoskuulumiset (siirryt toiseen palveluun)-nettisivuilla. Lisäksi suunnitelmissa on aloittaa alkuvuodesta yleisötilaisuuksien pitäminen Vaasassa ja Mustasaaressa.

Tämän hetkisen aikataulun mukaan Mustasaaressa järjestettäisiin kuntaliitoksesta suuntaa antava kansanäänestys maaliskuussa. Kuntien valtuustot päättäisivät yhdistymisestä huhtikuussa.

Mahdollinen kuntaliitos toteutuisi 2020.

16:09 Juttua on päivitetty lisätiedoilla ja Kim Bergin kommenteilla.