1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Terveyserot maakuntien välillä suuria, Pohjois-Pohjanmaa kuuluu sairastavampaan Itä-Suomeen

Idässä ja pohjoisessa sairastetaan enemmän ja vakavammin kuin lännessä ja etelässä.

Oulu
Kelan logo
Ismo Pekkarinen / AOP

Kela maksoi viime vuonna terveysperusteisia etuuksia Pohjois-Pohjanmaalle 930 euroa asukasta kohden, käy ilmi Kelan tutkimuksesta.

Edullisimmin selviävälle Uudellemaalle etuuksia maksettiin 615 euroa asukasta kohden, kun taas Kainuussa vastaava luku oli 1 088 euroa. Kainuuseen terveysperusteisia etuuksia maksettiin eniten lähes etuuslajista riippumatta.

Yhteensä Kela maksoi viime vuonna terveysperustaisia etuuksia noin 4,3 miljardia euroa, eli noin 730 euroa suomalaista kohden

Etuuksien maksussa näkyy suomalaisten terveyserojen kaava, jossa idässä ja pohjoisessa sairastetaan enemmän ja vakavammin kuin lännessä ja etelässä. Alue-eroihin voivat vaikuttaa aueiden väliset erot muun muassa väestön ikärakenteessa, työllisyydessä, elintapoihin liittyvissä kulttuureissa ja jopa geeniperimässä.

– Pähkinäsaaren rauhan raja, joka jakoi maan läntiseen ja itäiseen kulttuuripiiriin, näyttäisi edelleen olevan se pääasiallinen jakolinja, jonka toisella puolella sairastetaan enemmän ja toisella puolella vähemmän, kertoo Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren.

Laskelmat eivät sisällä työterveyshuollon ja opiskelijaterveydenhuollon korvauksia.

Lue koko juttu: Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa edelleen Suomen: idässä ja pohjoisessa sairastetaan enemmän ja vakavammin

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi