Juuso Toivonen, 30, sai pätkätöistä ja epävarmuudesta tarpeekseen – ratkaisu löytyi pienestä Karkkilasta, jossa on otettu kovat keinot käyttöön ammattilaisten saamiseksi

Avointen työpaikkojen määrä on lisääntynyt Uudellamaalla poikkeuksellisen kovalla tahdilla. Se voi vaikeuttaa rekrytointia lähitulevaisuudessa.

työllisyys
Juuso Toivonen viihtyy hitsaustöissä.
Juuso Toivonen halusi jättää pätkätyöt taakseen ja etsi ammattia, jossa pääsee tekemään työtä käsillään. Toistaiseksi hän on viihtynyt hitsauskoneen takana.Kristiina Lehto / Yle

Rälläkkä laulaa ja ilmassa leijailee hitsauskoneen käry, kun karkkilalaisen konepajan arkiaamu pyörähtää käyntiin. 30-vuotias Juuso Toivonen on yksi firman uusimmista työntekijöistä ja opettelee hitsaajaksi yrityksen opastamana.

– Kuukauden verran oli teoriaopetusta kurssilla, ja sitten päästiin jo töihin opettelemaan. Kyllä se aika paljon vaikutti omaan motivaatioon, että ilman alan koulutustakin pystyi hakemaan, sanoo Toivonen.

Hitsaus- ja Rakennustyö Aho on yksi niistä Uudenmaan yrityksistä, joka kärsii osaavan työvoiman puutteesta.

Kun työvoimapula alkoi haitata yrityksen tulevaisuuden näkymiä, se päätti alkaa kouluttaa työntekijöitä itse yhteistyössä forssalaisen koulutuspalveluita tuottavan Faktia Oy:n kanssa.

– Kaikki konstit on käytettävä ja keksittävä uusiakin, kun ammattimiehiä ja -naisia ei vapailla markkinoilla ole. Meillä työvoimapula on jo selkeästi hidastanut yrityksen kasvua, toimitusjohtaja Tom Nordgren sanoo.

Tilanne on tuttu monelle yrittäjälle. Osaavan työvoiman puutteesta on raportoitu koko maassa, Lappia myöten.

Ongelma on tullut vastaan myös vetovoimaisella Uudellamaalla, jossa on tällä hetkellä laajasti pulaa osaavasta työvoimasta lähes kaikissa ammattiluokissa ja kaikilla koulutusasteilla.

Mies hitsaa.
Karkkilassa joukko metallialan yrityksiä päätti kouluttaa työntekijöitä itse, kun niitä tahtonut muuten löytyä. Juuso Toivonen harjoittelee hitsaajaksi Hitsaus- ja Rakennustyö Aho Oy:llä.Kristiina Lehto / Yle

Enemmän avoimia työpaikkoja kuin Lempäälässä asukkaita

Kuluvan vuoden aikana avoimien työpaikkojen määrä on Uudellamaalla lisääntynyt viidenneksellä viime vuoteen verrattuna, mikä on poikkeuksellisen kova tahti.

Lokakuun aikana uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Uudenmaan ely-keskuksen kuntien alueella yhteensä liki 23 000, siis suurin piirtein yhtä paljon kuin esimerkiksi Lempäälässä on asukkaita.

Tehtäviin ei kuitenkaan löydy yhtä nopeasti ammattitaitoisia tekijöitä.

– Jos työvoiman kysyntä pysyy nousevana ja työttömyys laskee, se tulee ensi vuonna edelleen heikentämään osaavan työvoiman saatavuutta. Se kasvattaa entisestään jo olemassa olevaa kohtaanto-ongelmaa, sanoo tutkija Timo Aulanko Uudenmaan ely-keskuksesta.

Kun työttömyydessä tapahtuu nopeita muutoksia, työmarkkinoille siirtyvät Aulangon mukaan ensimmäisenä helpoiten työllistyvät henkilöt. Ne työttömät, jotka vaativat esimerkiksi uudelleenkoulutusta, jäävät helposti työllistymättä.

– Uudellamaalla on myös 150 000 työikäistä ihmistä, joilta puuttuu kokonaan toiseen asteen koulutus. Jos puhutaan työvoimapulasta, niin siinä olisi aika paljon reserviä.

Petra Kirvesmies opiskelee koneistajaksi Tiina Vuorikkinen-Hultin johdolla.
Petra Kirvesmies opiskelee koneistajaksi Tiina Vuorikkinen-Hultin johdolla Hitsaus- ja Rakennustyö Ahon pajalla.Kristiina Lehto / Yle

Lisä- ja täydennyskoulutuksen merkitys tuleekin jatkossa kasvamaan. Esimerkiksi pienkonekorjaajana toimineella Petra Kirvesmiehellä uudelleenkoulutus tuli väistämättä vastaan, kun korjattavaa ei enää tahtonut löytyä.

– Omalla kohdalla se oli yksi ratkaiseva tekijä, että työelämään pitää päästä mahdollisimman pian takaisin, sanoo Kirvesmies, joka harjoittelee parhaillaan Hitsaus- ja Rakennustyö Aholla koneistajaksi.

Myyjiä, hitsareita ja tarjoilijoita – tekijöitä tarvitaan useilla aloilla

Jo kolmannes koko maan uusista avoimista työpaikoista sijoittuu Uudellemaalle. Kaikkien alojen perässä ei kuitenkaan muuteta etenkään pääkaupunkiseudulle, jossa asumien on kallista suhteessa palkkaan.

Kilpailu ammattiosaamisesta käy kuumana myös tulevana vuonna.

Muun muassa uusien isojen kauppakeskusten valmistuminen tulee kiristämään kilpailua osaavasta työvoimasta kaupan ja palveluiden alalla.

Teollisuudessa puolestaan työllisten määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen. Uudellamaalla kaivataan nyt esimerkiksi konepaja-, prosessi- ja kokoonpanotyöntekijöitä sekä ammattitaitoisia hitsareita.

Pääkaupunkiseudulla on rakenteilla tai suunnitteilla myös toistakymmentä suurta hotellia, mikä voi pahentaa majoitus- ja ravitsemusalan kroonista työntekijäpulaa.

– Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla joudutaan tekemään töitä jo alimiehityksellä ja jopa supistamaan aukioloaikoja sen takia, ettei työvoimaa ole tarjolla, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

"Usko kasvuun on hyvä, kunhan löytyy vain tekijöitä"

Karkkilassa metallin ääressä ahertava, aiemmin muun muassa eräoppaana ja hierojana työskennellyt Juuso Toivonen ei olisi osannut kuvitella itselleen hitsarin uraa.

Hän on kuitenkin tällä hetkellä tyytyväinen työhönsä ja suunnittelee muuttoa Varsinais-Suomen Somerolta Uudellemaalle.

– Aikaisemmin tein paljon pätkätöitä, mutta tässä iässä sitä alkaa etsiä jo tietynlaista vakautta elämään. Tämä on palkkatyötä, ja sitä on tarjolla joka päivä, Toivonen sanoo.

Hitsaus- ja Rakennustyö Aho Oy rakentaa parhaillaan uutta noin 3 500 neliön kokoista tuotantohallia Karkkilaan Keskinummen teollisuusalueelle. Seuraava rekrykierros täsmäkoulutukseen on käynnistymässä heti vuoden alusta.

Hitsaus- ja Rakennusyhtiö Aho oy:n toimitusjohtaja Tom Nordgren.
Hitsaus- ja Rakennusyhtiö Aho oy:n toimitusjohtaja Tom Nordgren on jo pitkään yrittänyt haalia osaavaa työvoimaa Karkkilassa olevalle konepajalle.Kristiina Lehto / Yle

– Meillä on hyviä kokemuksia aikaisemmista vastaavista rekrytoinneista, vaikkakin se vaatii meiltä usean vuoden perehdyttämisen ammattiin. Meillä on vahva usko yrityksen kasvuun, kunhan vain löytyy tekijöitä, sanoo toimitusjohtaja Nordgren.

Hitsaus- ja Rakennustyö Ahon lisäksi myös joukko muita metallialan yrityksiä Karkkilasta hakee työntekijöitä yhteiskoulutuksilla.

Lue myös:

Työntekijäpula johtuu monista syistä – Listan ykkösammatissa erikoinen ongelma: tulijoita ja ottajia olisi, mutta puheterapeuttien koulutus jumittaa (21.9.2018)

Näillä aloilla työntekijöitä kaivataan juuri nyt – kovin pula ei ole enää lääkäreistä (20.9.2018)

Katso ammattien Top 10 -lista: Näitä työntekijöitä kaivataan, kun talous kasvaa kohisten (20.9.2017)