1. yle.fi
  2. Uutiset

Juankosken uuden torin suunnitelmat tarkentuneet – Juice Leskinen saamassa lisää näkyvyyttä

Juicen patsas vaihtaa paikkaa ja on saamassa uuden jalustan. Torille suunnitellaan myös niin sanottuja lyriikka-pylväitä.

Kuopio
Havainnekuva Juankosken torin uudistamisesta.
Torisuunnitelmat ovat vielä tarkentuneet jonkin verran tämän havainnekuvan laatimisen jälkeen. Juicen patsaan paikka on kuvassa parkkipaikan oikealla puolella, mutta siinä ei ole hahmoteltu uutta jalustaa. Kuvasta puuttuvat lisäksi muun muassa suunnitellut lyriikka-pylväät.Kuopion kaupunki

Juankoskelaislähtöinen taiteilija-muusikko Juice Leskinen näkyy tulevaisuudessa entistä enemmän uudistettavalla Juankosken torilla.

Ensi vuonna, mahdollisesti alkukesästä alkavaksi suunnitellussa remontissa torilla oleva Juicen patsas vaihtaa edustavammalle paikalle ja saa uuden jalustan. Juice-pronssiveistoksen tehnyt taitelija Villu Jaanisoo on tehnyt luonnoksen uudesta graniittisesta jalustasta.

Torin uuden parkkipaikan ohi kulkisi Juice Avenue ja alueelle on ideoitu myös valaistuja lyriikka-pylväitä, joiden tekstit on koottu Juicen sanoituksista. Kaupunki toteuttaa pylväät, jos Juicen omaiset ja kustantajat hyväksyvät suunnitelmat.

Remontissa uudistetaan myös Juankosken torin pysäköinti. Samalla varaututaan siihen, että torille voi myöhemmin rakentaa sähköautojen latauspisteitä. Torille tulee myös muun muassa sähköinen infotaulu, penkkejä ja pöytiä sekä torimyyntiä palvelevat sähkön- ja vedenjakelupisteet. Kaupunki neuvottelee myös yleisö-WC:n järjestämisestä torille paikallisten yrittäjien kanssa.

Suunnitelmat tulossa pian julkisesti nähtäville

Juankosken torin saneeraus maksaa arviolta noin 550 000 euroa. Arvio ei sisällä muun muassa torille asennettavia kalusteita, sähkö- ja vesipisteitä, patsaan uutta jalustaa eikä vesihuollon saneerausta. Hintalappu tarkentuu suunnittelun edetessä.

Kuopion kaupunkirakennelautakunta käsittelee Juankosken torin suunnitelmia keskiviikkona. Jos lautakunta hyväksyy esityksen, kaupunki asettaa suunnitelmat julkisesti nähtäville.

Juicen patsaan nykyisessä jalustassa kiinni olevat juankoskelaislähtöisten muusikoiden kädenjäljet puolestaan on tarkoitus sijoittaa uuteen paikkaan. Yksi vaihtoehto on kirjasto.

Lue seuraavaksi