1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vegaani

Time-lehden vuoden henkilöksi Jamal Khashoggi sekä muita totuuden puolesta kirjoittavia toimittajia

Palkittuiksi tulivat myös toimittajat yhdysvaltalaislehdessä, johon hyökättiin kesäkuussa.

Jamal Khashoggi kuvattuna joulukuussa 2014. Kuva: Mohammed Al-Shaikh / AFP

Time-lehti on nimennyt vuoden henkilöksi toimittaja Jamal Khashoggin sekä muita toimittajia. Lehti kuvailee nimettyjen olevan puolustajia taistelussa totuuden puolesta.

Toimittaja Jamal Khashoggi toimi kolumnistina Washington Post-lehdessä. Khashoggin viimeinen kirjoitus julkaistiin hänen murhansa jälkeen, kolumnissa hän kirjoitti kriittisesti arabimaailmasta.

Palkittuja ovat myös kaksi Reutersin toimittajaa, jotka on tuomittu vankeuteen Myanmarissa. Toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo olivat raportoineet Myanmarissa Rohingya-kansan ahdingosta.

Myös hyökkäyksen kohteeksi joutunut yhdysvaltalaislehti palkittiin. Capital Gazette -lehteen Marylandissä hyökättiin kesäkuussa ja viisi lehden toimittajaa kuoli ammuskelussa. Hyökkäyksestä selvinneet kuitenkin jatkoivat työtään, ja lehti ilmestyi normaalisti ammuskelua seuraavana päivänä.

Lisäksi vuoden henkilö palkittu on toimittaja Maria Ressa, joka on pidätettynä Filippiineillä.

Vuoden henkilöitä laidasta laitaan

Time-lehden mukaan vuoden henkilöksi yltää ihminen tai ryhmä, jonka teot näkyvät eniten uutisissa ja kansalaisten elämässä.

Viime vuonna lehti myönsi palkinnon niille sadoille naisille, jotka kertoivat omakohtaisesti julkisuudessa seksuaalisesta häirinnästä. Viime vuonna myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli sitä mieltä, että häntä oltiin valitsemassa vuoden henkilöksi.

Aiemmin vuoden henkilöksi on nimetty muun muassa Barack Obama, Vladimir Putin ja paavi Fransiscus.

Aikoinaan valinta on kohdistunut sellaisiinkin henkilöihin kuin Josef Stalin ja Adolf Hitler.

Lisää aiheesta:

Time: The Guardians and the War on Truth (siirryt toiseen palveluun)