Ex-puoliso sai pankin viemään äidiltä oikeuden katsoa lapsensa tiliä verkkopankissa – lainvastaisuus sai maistraatin rientämään apuun

Nordea eväsi äidiltä lapsensa tilinäkymän isän pyynnöstä.

pankkitoiminta
Nordean verkkopankin aloitusruutua tarkastellaan suurennuslasin läpi.
Matti Myller / Yle

Länsisuomalainen äiti on tapellut syksystä asti Nordean kanssa, joka poisti äidiltä verkkopankista alaikäisen lapsen tilinäkymän ex-puolison pyynnöstä.

– Nyt alkaa olla takki tyhjä ja prosessi on ollut henkisesti erittäin raskas.

Äiti hankki teini-ikäiselle lapselleen tiliin vahvan e-tunnisteen, jonka avulla lapsi voi muun muassa tehdä ostoksia netissä.

Yllättäen äiti huomasi, että lapsen tilinäkymä oli poistunut hänen verkkopankkinäkymästään. Lapsen ulkomailla asuva isä oli pyytänyt pankkia poistamaan näkymän vanhemmilta ja Nordea oli suostunut pyyntöön. Isä kertoo pyytäneensä pankkia poistamaan äidiltä vain tilin käyttöoikeuden.

– Syynä oli uusperheen sisällä tapahtuneet hämmingit. Näkymien poistosta en ollut kiinnostunut, isä arvioi.

Pankki kertoi, että äiti voisi valvoa lapsensa rahankäyttöä soittamalla pankin palvelunumeroon tai käymällä konttorissa.

– Se ei ole nykypäivää, äiti päivittelee.

On yleinen käytäntö, että alaikäisen tili näkyy huoltajan verkkopankissa, jolloin huoltaja voi seurata lapsen rahankäyttöä. Huoltajalla ei tavallisesti ole oikeutta käyttää alaikäisen tiliä vaan voi pelkästään seurata tilitapahtumia. Tyypillisesti alaikäisen tilinäkymä poistuu huoltajan verkkopankkinäkymästä, kun lapsi täyttää 18 vuotta.

Olin vastuussa lapsesta, mutta Nordea ja isä ulkomailla poistivat yhden työkalun perheen arjesta.

Länsisuomalainen äiti

Äiti olisi halunnut lopettaa tilin, jota ei pystynyt valvomaan. Nordea kuitenkin sanoi, että alaikäisen tilin lopettamiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Koska ex-puoliso ei suostunut lopettamaan lapsen tiliä, pankkivirkailija neuvoi äitiä hakemaan yksinhuoltajuutta.

OP:n ja Danske Bankin mukaan katseluoikeuden muutokseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Nordeassa tilinäkymän ja käyttöoikeuksien muuttaminen onnistuu vain toisen vanhemman pyynnöstä.

Äidin mukaan vuonna 2002 tehdyssä sopimuksessa alaikäisen tilistä ei mainita, että yksikin tilinomistaja voi poistaa tilin molempien huoltajien verkkopankkinäkymästä.

– Koen, että tässä minua on harhautettu jo sopimustasolla.

Viesti maistraatilta muutti tilanteen

Nordea pahoitteli viestissään tilannetta äidille, koska ei suostunut sulkemaan alaikäisen tiliä: Toivomme, että tästä juridisesti ja myös inhimillisesti vaikeasta tilanteesta päästäisiin eteenpäin rakentavasti ja sovinnollisesti.

– Itku tuli yhtenä iltana, Nordean kohtelu ja palvelu tuntuivat suorastaan henkiseltä väkivallalta. Olin vastuussa lapsesta, mutta Nordea ja isä ulkomailla poistivat yhden työkalun perheen arjesta.

Kuukausien jälkeen äiti haki apua Länsi-Suomen maistraatin kuluttajaoikeusneuvojalta Alfred Strengiltä. Hän kertoo olleensa yhteydessä Nordeaan.

Holhoustoimilain (siirryt toiseen palveluun) mukaan molempien huoltajien suostumus tarvitaan päätöksiin. Nordea myönsi asian ja lupasivat sulkea tilin äidin pyynnöstä.

Strengin yhteydenoton jälkeen äidin ja lapsen asiat järjestyivät nopeasti Nordean kanssa.

– Kun otan yhteyttä elinkeinon harjoittajaan viranomaisena, se on eri asia kuin yksityisen ihmisen yhteydenotto.

Streng arvioi, että pankeilla ei pitäisi olla eri käytäntöjä alaikäisten tilien hallinnointiin liittyen.

Finanssivalvonta: Pankeilla voi olla erilaisia käytäntöjä

Finanssivalvonnan tiedottaja Raakel Heikkinen kirjoittaa sähköpostitse, että eläke-, luotto ja vakuutuslaitoksia valvova viranomainen ei kommentoi yksittäistapausta. Finanssivalvonnan mukaan laki ei tunne tilin katseluoikeuden rajaamista. Sen vuoksi pankeilla voi olla erilaisia käytäntöjä.

Nordea ei kommentoi pankkisalaisuuteen vedoten tapausta.

– Yleisellä tasolla voimme todeta, että Nordean pankkitunnuksilla käytettävien palvelujen yleisten sopimusehtojen mukaan pankki määrittelee tilityypit sekä tileihin liittyvät toiminnot ja palvelut, jotka verkkopankkipalveluun voidaan liittää. Tilinomistajan nimenomaisella suostumuksella verkkopankkipalveluun voidaan liittää tilejä, joihin asiakkaalla on käyttöoikeus, Marko Mettenranta Nordean viestinnästä ilmoittaa sähköpostitse.

Pankki ei vastaa kysymykseen siitä, onko se muuttanut toimintatapaansa. Sähköpostiviestissä Nordea siteeraa holhoustoimilakia viestissään Ylelle sanatarkasti.

– Ensisijaisesti edunvalvojien olisi ratkaistava tilinkäyttöoikeutta koskevat erimielisyytensä keskenään. Holhoustoimilain mukaan, jos edunvalvojat eivät ole yksimielisiä asiassa, josta heidän tulee yhdessä päättää, edunvalvoja voi pyytää holhousviranomaisen päätöstä siitä, kenen mielipidettä on noudatettava. Viimesijaisena vaihtoehtona on laissa säädettyjen huoltajan oikeusturvakeinojen käyttäminen tuomioistuimessa.

Itse asiassa välit lapseeni ovat nyt todella huonot. Hän ei ymmärrä, miksi minun on nähtävä hänen rahaliikenteensä.

Länsisuomalainen äiti

Tiliongelma poistui, kun Nordea suostui sulkemaan lapsen tilin maistraatin käskyn jälkeen.

– Jätin lapselle yhden tilin jopa hänen käyttöönsä Nordeassa, mutta riisuttuna vahvasta etunnisteesta ja verkkopankkioikeuksilla. Kaksi Nordean tiliä häneltä lopetettiin.

– Olen harmistunut, että äiti onnistui sulkemaan pojalta käyttöoikeudet Nordean tileihin. Esimerkiksi varat ja rahastot odottavat nyt pojan 18-vuotispäivää. Tätä voisi sanoa kiusaamiseksi, isä puolestaan kuvailee tilannetta.

Teini-ikäinen sai perustettua oman tilin Säästöpankkiin, koska hänellä on jo omia kesätyöansioita ilman toisen paikallaoloa. Tili näkyy äidin verkkopankkinäkymässä, mutta hänellä ei ole käyttöoikeuksia tiliin. Myös isä saisi alaikäisen tilinäkymän itselleen, jos hänellä olisi tili Säästöpankissa.

– Olen ainoa, joka vastaa lapseni hyvinvoinnista ja tämä tuo minulle ihmeellistä turvaa. Näen, onko lapsella rahaa ja missä hän on käynyt ostoksilla.

Vaikka käytännön ongelmat ratkesivat, sosiaaliset eivät.

– Itse asiassa välit lapseeni ovat nyt todella huonot. Hän ei ymmärrä, miksi minun on nähtävä hänen rahaliikenteensä. Ehkä hän ymmärtää, kun aikuisena saa lapsia, äiti toivoo.

Muutettu 27.12.2018 klo 8:48: Vanhemmilla on yhteishuoltajuus eikä äidillä ole yksinhuoltajuutta, kuten jutussa aiemmin sanottiin.