Ilmastonmuutos tiedostetaan hampurilaisketjuissakin – kasvisruokaan panostetaan, mutta asiakkaiden ehdoilla: "Myymme, mitä he haluavat"

Kasvistuotteiden osuus hampurilaisketjujen myynnistä on vielä marginaalinen, mutta niiden suosio kasvaa tasaisesti joka vuosi.

Hampurilaisravintolat
hampurilainen
AOP

Suomessa popsitaan kymmeniä miljoonia hampurilaisia joka vuosi. Hampurilaisketjujen myynnistä vain pieni osa on kasvistuotteita.

Esimerkiksi Hesburger myy Suomessa noin 30 miljoonaa hampurilaista vuodessa. Murto-osa myynnistä on kasviproteiinituotteita.

Burger King puolestaan myy vuosittain reilut kymmenen miljoonaa hampurilaista, joista vain pari prosenttia on kasvishampurilaisia.

Kehitämme tällä hetkellä esimerkiksi härkäpapu- ja kauratuotteita. Uusien tuotteiden pitää maistua ihmisille. Se ei riitä, että tuote on ekologinen.

Heikki Salmela

McDonaldsin viestintäjohtaja Heli Ryhänen kertoo sähköpostitse, että myös he myyvät kasvistuotteita vähemmän kuin liha- tai kanatuotteita. Esimerkiksi täysin vegaanista McVegan-hampurilaista on myyty vuoden aikana yli puoli miljoonaa kappaletta.

Kasvistuotteiden kysyntä on kuitenkin nousussa. Kaikki hampurilaisketjut ovat tuomassa markkinoille uusia kasvisvaihtoehtoja.

– Kasvistuotteista on tullut merkittäviä. Kehitämme tällä hetkellä esimerkiksi härkäpapu- ja kauratuotteita. Uusien tuotteiden pitää maistua ihmisille. Se ei riitä, että tuote on ekologinen, Hesburgerin perustaja Heikki Salmela toteaa.

Hesburger rakentaa parhaillaan kasviproteiinitehdasta Kaarinaan. Se käynnistyy touko-, kesäkuussa. Noin kymmenen miljoonan euron investointi on Salmelan mukaan merkittävä summa hampurilaisketjulle.

– Tehokkaan tehtaan avulla voimme tuoda markkinoille entistä edullisempia kasvistuotteita.

Liha pysyy ruokalistalla

Ruotsalaisen Lundin yliopiston vuonna 2017 tekemän raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lihansyönti on yksi merkittävimmistä ilmastonmuutosta edistävistä asioista lisääntymisen, lentämisen ja yksityisautoilun ohella. Myös hampurilaisketjuissa asia tiedostetaan.

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela uskoo, että hampurilaisketjujen siirtyminen täysin lihattomiksi riippuu asiakkaiden mieltymyksistä. Sekä McDonaldsissa että Burger Kingissä ollaan samoilla linjoilla.

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela.
Hesburgerin perustaja Heikki Salmela sanoo, että kuluttajien toiveita on kuunneltava herkällä korvalla.Kalle Mäkelä / Yle

– Meillä käy noin 120 000 asiakasta päivittäin. Myymme, mitä he haluavat – muuten olemme entisiä kauppiaita. Tavoitteemme ei ole kuitenkaan luopua kokonaan lihasta, Heikki Salmela sanoo.

– Lihattomuuteen siirtyminen pitkällä aikavälillä on täysin mahdollista. Kyse on lopulta asiakkaasta. Olemme valmiita vastaamaan ruokailutottumusten muutoksiin, kirjoittaa Burger Kingin kehityspäällikkö Sauli Yläkylä sähköpostitse.

”Ympäriston tuhoaminen on liian halpaa”

Heikki Salmela ei halua kieltää ketään lentämästä, ajamasta henkilöautoa tai syömästä lihaa. Hän haluaa haastaa jokaisen miettimään omia ratkaisujaan.

Ympäristön tuhoaminen on aivan liian halpaa tällä hetkellä. Samoin ruoka on liian halpaa, sillä sitä laitetaan ihan liikaa roskiin nykyään.

Heikki Salmela

– Tilanne, johon olemme luonnon ajaneet, on kestämätön. Muistan, kuinka pienenä poikana Airistolla pystyi näkemään ahventen uivan kymmenen metrin syvyydessä. Nyt meren näkyvyys on ehkä viisi senttiä, 72-vuotias Salmela sanoo.

Työ ilmastonmuutosta vastaan näkyy hampurilaisravintoloissa eri tavoin.

Esimerkiksi muovisia juomapillejä jaetaan asiakkaille vain pyynnöstä. McDonalds on muun muassa asentanut sähköautojen lataustolppia uusiin ravintoloihinsa. Burger King puolestaan käyttää ravintoloissaan hiilidioksidivapaata sähköä.

Heikki Salmelan mielestä muovipillien panttaamisella ei pötkitä pitkälle. Hänen mukaansa ilmastonmuutosta voidaan suitsia tuntuvilla ympäristöveroilla koko EU:n tasolla.

– Ympäristön tuhoaminen on aivan liian halpaa tällä hetkellä. Samoin ruoka on liian halpaa, sillä sitä laitetaan ihan liikaa roskiin nykyään.

Lue lisää:

Lillukanvarsia, sanoo Hesburger-mies mehupillin kieltämisestä – Heikki Salmela verottaisi raskaasti kaikkea saastuttavaa