1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti kielsi keltaisten huomioliivien myynnin arabikevään vuosipäivän lähestyessä

Monet keltaisten huomioliivien jälleenmyyjät kertovat, että poliisi on kieltänyt liivien myynnin rangaistuksen uhalla.

Katukuvaa Kairosta. Kuva: Dana Smillie

Egyptin viranomaiset ovat kaikessa hiljaisuudessa ryhtyneet rajoittamaan keltaisten huomioliivien myymistä.

Taustalla liivien myyntikieltoihin ja rajoituksiin on pelko siitä, että maan hallitusta vastustavat tahot ottavat mallia Ranskan keltaliivisistä mielenosoittajista arabikevään vuosipäivän lähestyessä tammikuussa. Vuoden 2011 arabikevään kansannousun seurauksena silloinen presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta.

Uutistoimisto AP:n mukaan poliisit ovat kieltäneet turvavarusteiden vähittäismyyjiä myymästä keltaisia liivejä yksittäisille ostajille rangaistuksen uhalla. Tukkukauppiaat saavat myydä huomioliivejä ainoastaan viranomaisten varmentamille ostajatahoille poliisin luvalla.

Useista alan liikkeistä Kairossa kerrottiin AP:lle, että keltaisten huomioliivien myynti on lopetettu kokonaan. Myyjät, jotka eivät halua esiintyä jutussa nimillä mahdollisten seurausten pelossa, kertovat, että myynti on lopetettu poliisin käskystä.

– He eivät tunnu haluavan kenenkään toimivan, kuten Ranskassa toimitaan, sanoo yksi myyjistä.

Turvallisuusviranomaisten mukaan liivien myyntirajoitukset ovat voimassa tammikuun loppuun saakka.

Vuoden 2011 jälkeen Egypti on lähettänyt vuosittain tammikuun 25. päivänä sotilaita ja poliiseja eri puolille Egyptiä valvomaan, etteivät ihmiset lähde massoittain kaduille juhlimaan kansannousun vuosipäivää. Aiempina vuosipäivinä protesteissa on kuollut ja loukkaantunut useita ihmisiä.