Tukholman rauhanneuvottelut: Sopu Jemenin sodan vankienvaihdosta etenee

Jemenin sodan osapuolet ovat vaihtaneet keskenään listat yli 15 000 vaihdettavasta vangista.

Jemen
Huthi-kapinallisten ja Jemenin hallituksen edustajat sopivat vankien vaihtamisesta. Neuvotteluihin osallistuivat myös Punaisen Ristin ja YK:n edustajat.
Huthi-kapinallisten ja Jemenin hallituksen edustajat sopivat vankien vaihtamisesta. Neuvotteluihin osallistuivat myös Punaisen Ristin ja YK:n edustajat.CLAUDIO BRESCIANI/ EPA

Jemenin sodan osapuolet ovat sopineet yli 15 000 vangin vaihtamisesta tammikuun 20. päivänä, kertoo Tukholman rauhanneuvottelujen huthi-kapinallisten edustaja.

Kyseessä olisi ensimmäinen konkreettinen edistys neuvotteluissa, joissa hierotaan rauhaa neljä vuotta kestäneen tuhoisan sodan lopettamiseksi.

Jemenin hallituksen sekä kapinallisten edustajat kertoivat lehdistötilaisuudessa, että he ovat vaihtaneet keskenään listoja vaihdettavista vangeista. Osapuolet käyvät listoja läpi seuraavan neljän viikon aikana, jonka jälkeen Kansainvälisen Punaisen Ristin on määrä ottaa vankienvaihtoprosessi valvontaansa.

Osapuolet pääsivät jo aiemmin tässä kuussa alustavaan sopuun kaikkien sodassa vangittujen vaihtamisesta.

Hallitus on toimittanut YK:lle listan 8200 vangista, joiden epäillään olevan huthi-kapinallisten hallussa. Listalla on muun muassa Jemenin aiemman presidentin, vuosi sitten surmansa saaneen Ali Abdullah Salehin perheenjäseniä. Lisäksi vankilistalla on yli 300 lasta sekä 88 naista.

Huhtikapinallisten kokoama vankilista hallituksen edustajille sisältää vajaan 7500 vangin nimet, kertoo hallituksen edustaja.

Molemmat osapuolet neuvottelevat parhaillaan siitä, miten vankienvaihto toteutetaan käytännössä.

Huthi-kapinallisten edustaja kertoi lisäksi tiistaina, että osapuolet ovat neuvotelleet Hodeidan satamakaupungin tulitauon laajentamisesta. Hänen mukaansa tulitaukokysymys pyritään saamaan ratkaistua parhaillaan käytävissä Ruotsin-neuvotteluissa.

YK:n Jemenin-lähettiläs Martin Griffith kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun) toivovansa, että osapuolet voivat palata neuvottelupöytään jo ensi vuoden alusta.

Lähteet: AP