Tämän tiedämme nyt Strasbourgin epäillystä terroriteosta: Epäilty yhä pakosalla, perhe otettu kuulusteluihin, uhrien joukossa thaimaalaisturisti

Vastasimme viiteen kysymykseen epäillystä terroriteosta.

Ampumavälikohtaus
Ranskalaiset poliisit partioivat Strasbourgin joulumarkkinoilla.
Ranskalaiset poliisit partioivat Strasbourgin joulumarkkinoilla keskiviikkona.Ronald Wittek / EPA

Mitä tapahtui?

Epäilty tekijä hyökkäsi ampumalla ja puukottamalla Ranskan Strasbourgissa. Ampumispaikat olivat vanhassa kaupungissa Rue des Orfévres'n kauppakadulla ja Place Gutenbergin aukiolla, minne kaupungin joulumarkkinat ovat levittäytyneet. Viimeiset laukaukset ammuttiin Pont de Corbeaun sillalla.

Kartta
Ampumisten jälkeen tekijästä on havaintoja joen toiselta puolelta eri paikoista. Viimeisimmän mukaan hän olisi paennut Neudorfin kaupunginosan suuntaan.Yle Uutisgrafiikka

Tämän jälkeen tekijästä on havaintoja joen toiselta puolelta eri paikoista. Viimeisimmän niistä mukaan hän olisi paennut Neudorfin kaupunginosan suuntaan.

Ranskan tiedotusvälineet kertovat epäillyn paenneen taksilla. Taksinkuljettaja kertoi, että mies oli antanut matkan aikana ajo-ohjeita, puolustellut tekoaan ja kertonut ampuneensa sotilaita ja surmanneensa kymmenen ihmistä.

Keitä uhrit ovat?

Keskiviikkoiltaan mennessä kuolonuhreja on vahvistettu kaksi ja yksi on julistettu aivokuolleeksi. Aiemmin puhuttiin kolmesta kuolleesta, mutta lukua tarkennettiin myöhemmin.

Toinen kuolleista on 45-vuotias thaimaalaisturisti. Thaimaalaismies oli vaimonsa kanssa matkalla Ranskassa. Medioiden mukaan pariskunnan piti olla Pariisissa tapahtuma-aikaan, mutta keltaliivien mielenosoitukset saivat heidät muuttamaan suunnitelmiaan.

Poliiseja kadulla.
Anna Saraste / Yle

L'Alsace-lehden mukaan toinen kuolonuhri oli paikallinen ranskalaismies.

Haavoittuneita on eri lähteiden mukaan 13 tai 12, heistä kuusi on loukkaantunut vakavasti. Yksi loukkaantuneista on 28-vuotias italialainen toimittajamies, jota on tietojen mukaan ammuttu päähän ja hänen tilansa on vakava.

Kuka on epäilty tekijä?

Epäilty on viranomaisten Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva, Strasbourgissa syntynyt 29-vuotias mies. Ranskan poliisi ei ole saanut epäiltyä tekijää kiinni.

Poliisi on tunnistanut epäillyn ja julkistanut hänestä valokuvan. Epäilty on listattu "fiché S" -listalle eli radikalisoitumisesta epäiltyjen listalle.

Hän on Ranskan turvallisuuspalvelulle entuudestaan tuttu. Häntä on tiettävästi tutkittu aiemmin toisen murhayrityksen yhteydessä. Pariisin yleinen syyttäjä on kertonut, että epäillyllä on tilillään 27 erilaista rikostuomiota Saksassa, Ranskassa ja Sveitsissä. Radikalisoituminen on tiettävästi tapahtunut vankilassa.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner kertoi keskiviikkoillasta, että epäilty on tuomittu ensimmäisen kerran jo 13-vuotiaana. Castanerin mukaan epäillyllä oli jo 10-vuotiaana "käytöstä, joka olisi ollut rikoslaissa rangaistavaa".

Hälytysajoneuvoja liikkuu Strasbourgissa ampumisen jälkeen.
Patrick Seeger / EPA

Yli 700 poliisia jahtaa epäiltyä. Tukena on kaksi helikopteria.

Tapausta tutkitaan nyt terrorismina, mutta motiivi on vielä epäselvä. Silminnäkijöiden mukaan epäilty huusi "Allahu Akbar", eli Jumala on suuri, ennen ampumista.

Epäilty tekijä on tiettävästi haavoittunut kadulla partioineen sotilaan luodista, mutta on päässyt pakenemaan poliisia. Tekijä oli ollut laukaustenvaihdossa neljän sotilaan kanssa, ja haavoittunut käteen. Viranomaiset eivät ole varmoja, onko epäilty poistunut maasta.

Ranskalainen poliisi seisoo vartiossa porttikongissa lähellä joulutoria 11. joulukuuta.
Poliisi seisoo vartiossa lähellä Strasbourgin joulutoria 11. joulukuuta.Abdesslam Mirdass / AFP

Keitä on otettu kiinni?

Neljä ihmistä on otettu kiinni. Mediatietojen mukaan he ovat epäillyn tekijän kaksi veljeä, äiti ja isä.

Epäiltyä ampujaa oli etsitty jo tiistaiaamuna yhteydestä toiseen rikostutkintaan. Kotietsinnässä löydettiin kranaatti, kivääri, veitsiä ja ammuksia. Epäiltyä ei kuitenkaan tavoitettua eikä poliisi ollut tietoinen iskun valmistelusta.

Hälytysajoneuvoja lähellä joulutoria Strasburgissa.
Patrick Seeger / EPA

Miten Ranskassa on reagoitu hyökkäykseen?

Ampuminen tapahtui illalla noin kello kahdeksan lähellä suosittua joulutoria Strasbourgin vanhassa kaupungissa, joka on saarella. Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään sisätiloissa ja paikallisviranomaiset kehottivat asukkaita noudattamaan poliisin ohjeita.

Strasbourgin joulutori muuttui ampumisen jälkeen pelastushenkilöstön ja turvallisuusviranomaisten toimialueeksi.
Strasbourgin joulutori muuttui ampumisen jälkeen pelastushenkilöstön ja turvallisuusviranomaisten toimialueeksi.Patrick Seeger / EPA

Ranska on nostanut turvallisuusvalmiustasoaan tapahtuneen johdosta. Lisäksi Ranskassa vahvistetaan turvallisuuden valvontaa kaikilla joulumarkkinoilla, rajatarkastuksia tiukennetaan ja sotilaita lisätään kaduille.

Symbolit esittelevät Ranskan kolmiportaisen turvallisuusluokituksen.
Ranskassa on kolmiportainen turvallisuusluokitus. Tällä hetkellä luokitus on korkein mahdollinen (symboli oikealla).Ruutukaappaus Ranskan hallituksen sivuilta

Presidentti Emmanuel Macron on lähettänyt sisäministerin paikan päälle Strasbourgiin.

Strasbourgissa oli meneillään EU-parlamentin istunto. Parlamentin ovet suljettiin illalla ulkopuolisilta.

Päivitetty 12.12. klo 20.00: Juttu päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Päivitetty kello 6.10: Keskustelu on päättynyt ja kommentit poistettu, koska osa keskustelijoista ei noudattanut Ylen kommentointiohjeita.

Lue myös:

Yle seurasi: Epäillyn ensimmäinen rikostuomio 13-vuotiaana, huhut toisesta ammuskelusta kumottiin – katso erikoislähetys: "Tunnelma on surullinen ja hiljainen"

Strasbourgissa lukittuja ovia ja tiukkaa valvontaa – mepit jäivät lukkojen taakse EU-parlamentissa

Ylen toimittaja Strasbourgissa: Tunnelma on rauhallinen, mutta järkyttynyt

Suomalaistoimittajat näkivät Strasbourgin ammuskelun uhrin kuoleman: "Häntä yritettiin elvyttää ravintolan eteisessä"

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT