Jäätelötuutin saa vain kaupungin hyväksymältä myyjältä – Kuopio rajaa irtojäätelön myyntiä kauppatorilla ja satamatorilla

Kuopio on tiukentamassa irtojäätelön myyntiä kauppatorilla ja satamatorilla.

torikauppa
Jäätelönmyyjä tekee jäätelötötteröä
Yle

Kuopion kaupunki on tiukentamassa irtojäätelön myynnin sääntelyä kauppatorilla ja satamatorilla.

Kaupunki aikoo rajata irtojäätelön myynnin kauppatorilla neljään ja satamatorilla yhteen myyntipaikkaan, jotka kaupunki vuokraa kilpailutuksella korkeimman tarjouksen tehneille yrittäjille. Paikkoja on saman verran kuin aikaisemminkin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuutteja, pehmiksiä, jäätelöpuikkoja sekä jäätelöannoksia saa myydä vain näistä myyntipaikoista. Muita myyntipaikkoja ei sallita, kielto koskee myös torilla sijaitsevia puolikiinteitä kahviloita ja ravintoloita.

Kahvila voi myydä yhä jäätelöä annoksen osana

Poikkeuksena ovat kuitenkin torikahvila- ja -ravintola-annokset, joissa jäätelö on osana päätuotetta kuten vaikkapa vohvelin tai lettujen kanssa. Myös tapahtumajärjestäjät voivat hakea jäätelönmyyntipaikkoja tapahtumien ajaksi.

Rajauksesta aloitteen tehneen Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen mukaan sääntelyllä hyvitetään kilpailutuksen kautta jäätelönmyyntiluvan saaneita kauppiaita.

Sääntöjen tarkennus koskee vain torisäännön piirissä olevia myyntipisteitä. Esimerkiksi torilla sijaitsevasta kahvila-ravintola Salacavalasta saa myydä jäätelöä entiseen tapaansa, koska se on osa kauppahallia.

Kilpailutus käynnissä, tulossa useampi kuin yksi yrittäjä

Toritoiminnoista vastuussa oleva Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ja Kuopion kaupunki kilpailuttavat parhaillaan kaupungin kymmentä jäätelönmyyntipaikkaa.

Kilpailutus on loppusuoralla ja sopimukset allekirjoitettaneen alkuvuodesta 2019, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen. Martikaisen mukaan niitä pyörittämään on tulossa useampi toimija.

Kuopion kaupunkirakennelautakunta käsittelee keskiviikkona kauppatorin, satamatorin ja kävelykeskustan kauppasäännön tarkennusta.

Uutista päivitetty ja tarkennettu kello 15:20: Virallisten jäätelönmyyntipisteiden kilpailutus on käynnissä eikä uusia sopimuksia ole vielä allekirjoitettu. Kioskeja pyörittämään on tulossa tällä tietoa useampi toimija.

Uusi päivitys ke 13.12. klo 8.50: Kuopion kaupunkirakennelautakunta hylkäsi esityksen, päätöksestä on julkaistu uusi artikkeli.