Strasbourgin ampujan jahti: Epäilty oli poliisin rekisterissä merkinnällä "S", mikä tarkoittaa mahdollista vaaraa kansalliselle turvallisuudelle

Ranska nosti terroriuhkan luokituksen korkeimmalle tasolle.

Ampumavälikohtaus
Strasbourgin vanha kaupunki rajoittuu kanavien keskellä olevalle alueelle.
Strasbourgin vanha kaupunki rajoittuu kanavien keskellä olevalle alueelle.Yle Uutisgrafiikka

Strasbourgin eilisiltainen isku tehtiin joulumarkkinoilla, kymmenien tuhansien matkaililijoiden kohteessa. Poliisi tunnisti epäillyn tekijän nopeasti. Strasbourg on noussut esiin aiemminkin terrorismiin liittyvien tutkintojen yhteydessä.

Miten epäillyn jäljille päästiin?

Tekijäksi epäilty on 29-vuotias mies. Poliisi jahtaa miestä satojen poliisien ja sotilaiden operaatiossa. BFMTV-kanavan mukaan tekijä on syntynyt Strasbourgissa ja hänet on tuomittu useista rikoksista sekä Saksassa että Ranskassa. Osa medioista on julkaissut kuvan epäillystä tekijästä.

Epäillyllä on Ranskan poliisin rekistereissä merkintä S. Se tarkoittaa, että henkilö voi olla uhka maan turvallisuudelle tai yleiselle turvallisuudelle. Listalla on esimerkiksi islamilaisesta radikalismista epäiltyjä henkilöitä, jotka ovat radikalisoituneet esimerkiksi Irakissa ja Syyriassa tai vankilassa.

Le Monde -lehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan vuonna 2016 rekisterissä olisi ollut 20 000 nimeä, joista 12 000 liittyisi islamilaiseen radikalismiin.

Epäillyn kotiin oli tehty tiistaiaamuna kotietsintä muiden rikosepäilyjen takia. Kotoa oli löytynyt kranaatteja.

"Välitön terrori-iskun vaara"

Toistaiseksi ampumista ei ole julistettu terroriteoksi. Terrorismin vastaiset viranomaiset ovat kuitenkin käynnistäneet tutkinnan.

Ranskassa terrori-iskun vaaraa kuvataan kolmiportaisella asteikolla. Viime yönä uhka nostettiin korkeimmalle eli kolmannelle tasolle, jossa terrori-iskun vaara on välitön. Ranskan hallituksen nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan uhkataso nostetaan, jos terroristiryhmä tunnistetaan eikä sitä ole saatu kiinni. Luokitusta lasketaan, kun uhka on ohi.

Uhkan ollessa korkealla viranomaiset lisäävät turvatoimia esimerkiksi lentoasemilla, juna-asemilla ja kirkoissa.

Epäiltyä tekijää jahdataan operaatiolla, jossa on mukana alueellisen poliisin mukaan 350 poliisia ja santarmia sekä muita turvallisuusviranomaisia.

Miksi Strasbourg?

Strasbourg on noussut esiin terrori-iskujen tutkinnassa aiemmin.

Pariisin isojen terrori-iskujen aikaan vuonna 2015 kotietsintöjä tehtiin ympäri Ranskaa ja Belgiaa. Myös Strasbourgin ympäristössä tehtiin useita kotietsintöjä.

Viime toukokuussa Pariisissa tehtiin veitsi-isku (siirryt toiseen palveluun), jonka tsetsenialainen tekijä oli asunut vuosia Strasbourgissa. Poliisi pidätti myös hänen Strasbourgissa asuvan ystävänsä.

Joulutoria on pidetty potentiaalisena kohteena terroristeille. Vuonna 2000 poliisi onnistui estämään iskun. Turvatoimet ovat olleet tiukat etenkin vuoden 2015 iskujen jälkeen.

Vuoden 2005 mellakoissa myös Strasbourgin lähiöissä oli erittäin levotonta.

Miten isku vaikuttaa Ranskan muuhun kuohuntaan?

Ranska on kuohunut viime viikon keltaliivien mielenosoitusten ja mellakoiden takia. Terrori-isku tuo lisää murhetta presidentti Emmanuel Macronille.

– Tilanne on kuohuva ja kaaoottinen jo valmiiksi ja tämä lisää sitä, arvio Ylen aamu-tv:ssä vieraillut professori Niilo Kauppi Strasbourgin yliopistosta.

Kauppi arvioi, että presidentti saattaa julistaa poikkeustilan, mikä takaisi viranomaisille lisää valtuuksia. Tilanne saattaa tulla entistä vaikeammaksi ratkaista.

– Keltaliivien kohdalla ääri-islamislaiset ei ole kuuluneet kuvaan, mutta jos mukaan tulee ääri-islamilaisia aktivisteja, se entisestään mutkistaa tätä kuviota, Kauppi sanoo.

Lue myös:

Yle seurasi: Epäillyn ensimmäinen rikostuomio 13-vuotiaana, huhut toisesta ammuskelusta kumottiin – katso erikoislähetys: "Tunnelma on surullinen ja hiljainen"

Suomalaistoimittajat näkivät Strasbourgin ammuskelun uhrin kuoleman: "Häntä yritettiin elvyttää ravintolan eteisessä"

Tämän tiedämme nyt Strasbourgin epäillystä terroriteosta: Epäilty yhä pakosalla, perhe otettu kuulusteluihin, uhrien joukossa thaimaalaisturisti

Strasbourgissa lukittuja ovia ja tiukkaa valvontaa – mepit jäivät lukkojen taakse EU-parlamentissa

Keskustelu on suljettu ja kommentit poistettu toistuvien kommentointiohjeiden rikkomisten vuoksi.