Poliisin natsilipputakavarikko itsenäisyyspäivänä poikinut kanteluita – "Ylitti toimivaltansa"

Kanteluissa poliisia arvostellaan siitä, että se takavarikoi hakaristiliput, vaikka natsitunnusten käyttö ei ole Suomessa rangaistavaa.

itsenäisyyspäivät
Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä.
Helsingin poliisi takavarikoi kolme hakaristilippua itsenäisyyspäivänä kansallissosialistien Kohti vapautta -marssiin osallistuneilta henkilöiltä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin poliisin toiminta kansallissosialistien marssia kohtaan itsenäisyyspäivänä on poikinut neljä kantelua laillisuusvalvojille.

Kanteluista kaksi on jätetty eduskunnan oikeusasiamiehelle, yksi oikeuskanslerille ja yksi Poliisihallitukselle, josta se on siirretty esiselvitykseen Valtakunnansyyttäjänvirastoon poliisirikosasiana.

Kaikkien kanteluiden takana on yksityishenkilöitä. Niissä pyydetään tutkimaan poliisin toiminnan lainmukaisuus, kun se takavarikoi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen järjestämän Koti vapautta -marssin osallistujilta hakaristiliput ja otti kiinni neljä henkilöä.

Kanteluissa poliisia arvostellaan siitä, että se takavarikoi hakaristiliput, vaikka natsitunnusten käyttö ei ole Suomessa rangaistavaa.

Esimerkiksi oikeuskanslerille jätetyssä kantelussa sanotaan, että takavarikoidessaan hakaristiliput ”poliisi ylitti toimivaltansa ja toimi vastoin virkavelvollisuuksiaan ja hallinnon oikeusperiaatteiden vastaisesti ilman lakiin perustuvaa oikeutta”.

Kantelijan mukaan poliisin toiminnassa oli myös kysymys "poliittisesta motiivista, jolla haluttiin estää mielipiteen vapaus poliisin inhoamalta joukolta".

Kanteluiden käsittelyajoista ei ole vielä tietoa, mutta esimerkiksi oikeusasiamiehelle tulevien kanteluiden käsittelyaika on noin kolme kuukautta.

Poliisi: Hakaristiliput liian provosoivia

Helsingin poliisi takavarikoi kolme hakaristilippua itsenäisyyspäivänä kansallissosialistien Kohti vapautta -marssiin osallistuneilta henkilöiltä. Liput päätettiin ottaa pois vain parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun kulkue oli lähtenyt Kaisaniemenrannasta kohti Hakaniemeä.

Tilanne on nähtävissä videolla muun muassa tässä Aamulehden tekemässä jutussa (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola kertoi tuoreeltaan tuolloin Ylelle, että hakaristilippujen poistamispäätös perustui kokoontumislakiin, jonka mukaan poliisi voi julkisen kokoontumisen aikana antaa määräyksiä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Poliisi arvioi, että lippujen kantamisella pyrittiin provosoimaan, ja se voisi johtaa yleisen turvallisuuden vaarantumiseen.

Hakaristilippujen poisto-operaation yhteydessä poliisi otti kulkueesta kiinni neljä henkilöä, koska he yrittivät estää lippujen pois ottamisen. Poliisi perusteli kiinniottoja rikoksilta ja häiriöltä suojaamisella. Poliisi epäilee kiinniotettuja alustavasti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssiin osallistui lähes 300 ihmistä. Heidän joukossaan oli muun muassa joitakin kymmeniä Soldiers of Odin -katupartiojärjestön jäseniä ja kymmeniä ihmisiä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väreissä.

Lue myös:

Analyysi: Hakaristiliput järkyttivät itsenäisyyspäivänä – nytkö vasta Suomi havahtui siihen, että kaduilla marssii uusnatseja?

Hakaristiliput liehuivat ja ne poistettiin, poliisi aloittaa tutkinnan epäillystä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Yle seurasi itsenäisyyspäivän tapahtumia hetki hetkeltä