Britannian pääministerin asemasta äänestetään illalla – Theresa May laittaa peliin arvovaltansa: "Pääministerin vaihdos vain viivästyttäisi brexitiä tai peruuttaisi sen kokonaan"

BBC:n mukaan enemmistö konservatiivien kansanedustajista on antanut tukensa pääministeri Theresa Maylle luottamuslauseäänestyksen edellä. Punnan arvo kääntyi nousuun pääministerin aseman vahvistuessa.

Britannia
Theresa May
Theresa May kuvattuna virka-asuntonsa edustalla keskiviikkona.Will Oliver / EPA

Pääministeri Theresa May sanoi lyhyessä lausunnossaan virka-asuntonsa edessä, että hän on valmis kamppailemaan asemansa puolesta. May sanoi, että hän aikoo lopettaa aloittamansa työn. Pääministeri vakuutti laittavansa peliin kaiken arvovaltansa.

– Konservatiivien on oltava maltillinen puolue, joka toimii kansalaisten hyväksi.

Mayn mukaan kansakunnan on viimein yhdistyttävä.

– Olemme viettäneet viikkoja repien itseämme kappaleiksi luomalla yhä uusia jakolinjoja.

Konservatiivipuolueessa on kerätty ainakin 48 kirjettä, joissa edustajat esittävät epäluottamuslausetta pääministeri Maylle. Esitys on 1922-komitean säännösten mukainen.

Mayn vastustajat konservatiivipuolueessa saivat aamupäivällä kokoon epäluottamusäänestykseen tarvittavat kirjeet. 1922- komitean puheen johtaja Sir Graham Brady ilmoitti, että luottamuslauseäänestystä kannattaa ainakin 15 prosenttia parlamenttiryhmän edustajista.

Parlamentin alahuoneen konservatiiviryhmä äänestää Mayn luottamuksesta klo 20-22 Suomen aikaa salaisessa lippuäänestyksessä. Äänet lasketaan heti ja tulos ilmoitetaan vielä illan aikana (siirryt toiseen palveluun), kertoo muun muassa the Guardian-lehti.

Ministereiltä tukea

Pääministeri Mayn asema on käynyt viime päivinä tukalaksi. Pääministeri on vienyt brexit-eroa eteenpäin kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti. Parlamentin alahuoneen oli määrä äänestää EU:n kanssa allekirjoitetusta erosopimuksesta eilen tiistaina. Pääministeri May päätti kuitenkin lykätä äänestystä. Hän keskusteli eilen EU-johtajien kanssa selvennyksistä nykyiseen sopimukseen.

Pääministeri saa puolueestaan myös tukea. Sisäministeri Sajid Javid sanoi, ettei Britannian nykytilanteessa kannata järjestää ennenaikaisia vaaleja. Myös ympäristöministeri Michael Gove ja työ-ja eläkeministeri Amber Rudd ovat ilmaisseet antavansa pääministerille täyden tukensa.

Pääministeri tarvitsee taakseen yksinkertaisen enemmistön, 158 edustajaa 315 edustajasta. Britannian yleisradioyhtiö BBC on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että äänestyksen edellä 174 edustajaa on antanut tukensa Maylle.

Epäluottamuslauseäänestyksen jätti konservatiivipuolueen parlamentaariselle komitealle brexitiä kannattava Jacob Rees-Mogg.

OIkeusministeri väläytti jo brexitin viivyttämistä

Oikeusministeri David Gauke sanoi BBC:n haastattelussa, että jos May häviää äänestyksen, voidaan brexit-eroa viivyttää pykälän 50 perusteella. Gauke arvioi, että Britannia tuskin jättää Euroopan Unionin suunnitellusti 29.3. 2019.

EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi keskiviikkona kuulleensa pääministeri Mayn huolia ja käyvänsä keskusteluja EU-maiden johtajien kanssa huomisen huippukokouksen edellä. Juncker oli keskustellut puhelimessa muun muassa Hollannin pääministeri Mark Rutten ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Junckerin näkemyksistä kertoi komission tiedottaja Margaritas Schinas.

Seuraajakeskustelu jo käynnissä

Jos May joutuisi jättämään pääministerin tehtävät, Britannian polittisessa keskustelussa on noussut esille useita seuraajaehdokkaita.

Spekulaatioissa on mainittu esimerkiksi entisen brexit-ministerin Dominic Raabin, entisen ulkoministerin Boris Johnsonin, ympäristöministeri Michael Goven ja työ- ja eläkeministeri Amber Ruddin nimet.

Analyysi: Theresa May tarvitsee Brysselistä joululahjan, jollaista ei ole tarjolla

Brexit, mutta miten – 5 vaihtoehtoa, joita brittiparlamentin äänestyksen lykkäämisestä voi seurata

Aiheesta muualla:

Theresa May to face vote of no confidence from Tory MPs (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters