Ylä-Lapin kunnissa rokotetaan hyvin tuhkarokkoa vastaan – "Pohjoisten kuntien neuvolatoiminta on onnistunut työssään"

Yle Sápmin selvityksen mukaan pohjoisimmista kunnista löytyy vain muutamia perheitä, jotka eivät halua lapsilleen minkäänlaisia rokotuksia.

tuhkarokko
Sairaanhoitaja antaa MPR-rokotuksen reiteen vuoden ikäiselle vauvalle.
David Gee / AOP

Vuonna 2015 syntyneistä lapsista 94 prosenttia on saanut MPR-rokotteen, joka antaa suojan muun muassa tuhkarokkoa vastaan. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreesta rokotekattavuuskatsauksesta. (siirryt toiseen palveluun)

THL:n mukaan voidaan puhua hyvästä laumasuojasta, kun kunnan rokotekattavuus on 95 prosenttia. Suomessa on kuitenkin useita kuntia, joissa jäädään alle tuon tavoitteen.

Pohjoisimmissa kunnissa rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan on hyvällä tasolla. Parhaiten tuhkarokkoa vastaan rokotetaan Inarin kunnassa, jossa rokotekattavuus on 97,8 prosenttia. Enontekiöllä luku on 92,9 prosenttia ja Sodankylässä 94,5 prosenttia. Utsjoen kunnan rokotekattavuusluvut eivät ole saatavissa tietosuojasyistä.

THL ei julkaise niiden kuntien rokotuskattavuustietoja, joissa syntyneiden lasten määrä on alle 15. Kattavuustietoja ei julkaista myöskään niistä kunnista, joista ei ole saatu riittävästi tietoja. Matalan syntyvyyden kunnissa rokotuskattavuuteen voi vaikuttaa merkittävästi jo se, että muutama lapsi jää rokottamatta tai näiden rokotustiedot jäävät siirtymättä rokotusrekisteriin.

Ylen rokotekoneesta löydät kaikkien Suomen kuntien tiedot.

Pohjoisimmissa kunnissa hyvin vähän rokottamattomia lapsia

Yle Sápmi kysyi pohjoisimpien kuntien neuvoloista, miten vanhemmat rokotuttavat lapsiaan. Selvityksen mukaan saamelaisalueella Inarin, Enontekiön, Utsjoen, Sodankylän kunnista löytyy vain muutamia perheitä, jotka kieltäytyvät osasta rokotteista tai eivät halua lapsilleen minkäänlaisia rokotuksia.

THL:n tietojen mukaan kokonaan lastensa rokotuksista kieltäytyviä vanhempia on Suomessa noin yksi prosentti perheistä ja määrä ei ole muuttunut viime vuosina.

Lääkäri Leena Niittyvuopio-Jämsän mukaan pohjoisten kuntien neuvolatoiminta on onnistunut työssään, kun melkein kaikki lapset rokotetaan.

– Tuhkarokko voi olla hengenvaarallinen tauti. Jälkitaudit ja komplikaatiot voivat olla myös todella pahoja. Olemassa olevan tiedon mukaan on kuitenkin turvallisempaa rokottaa lapsi kuin jättää rokottamatta, sanoo Niittyvuopio-Jämsä.

Leena Niittyvuopio-Jämsä
Lääkäri Leena Niittyvuopio-Jämsä.Joel Jämsä

Marraskuinen tuhkarokkotapaus Luodon kunnassa Pohjanmaalla on lisännyt myös keskustelua rokottamisesta. Niittyvuopio-Jämsän mukaan on tärkeää huolehtia siitä, että rokotekattavuus pysyy korkealla.

– Riski sairastua tuhkarokkoon on pieni, koska laumasuoja on Suomessa tällä hetkellä hyvä. Täytyy kuitenkin muistaa, että ihmiset matkustavat ympäri maailmaa ja voivat tuoda mukanaan vaikka minkälaisia tauteja, myös tuhkarokkoa, toteaa lääkäri Leena Niittyvuopio-Jämsä.